Štikozubec s rajčaty a petrželkou

67
- reklama -

Suroviny
3 porce

Štikozubec kapský (3 medailonky po 100 g)
sůl
drcený kmín
paprika mletá sladká 1/4 lžičky
špek (slanina) 3 malé plátky
rajčatový protlak 1 plná lžička
menší cibule
3 stroužky česneku
asi 7 cm pórku
3 rajčata
2 lžičky nakrájené petrželky + na ozdobení
lžička másla
lžička olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Medailonky z ryby si osolíme, posypeme mletou paprikou a kmínem.

  2. Cibuli a pórek si nakrájíme na větší kousky. Česnek na tenké plátky, rajčata na větší kostky a petrželku najemno.

  3. Na pánvi si rozehřejeme máslo s olejem a rybu na něm z obou stran opečeme do zlatova. Opečenou rybu odložíme stranou do tepla.

  4. Na pánvi si do výpeku z ryby přidáme plátky špeku a cibuli restujeme do sklovata. Poté přisypeme nakrájený česnek, necháme ho rozvonět, přidáme protlak, mletou papriku promícháme a vsypeme rajčata. Dle potřeby podlijeme troškou vody.

  5. Zeleninu lehce osolíme a necháme pár minut dusit. Poté přidáme pórek a ještě chvilku dusíme, ale tak, aby se nám rajčata nerozvařila a zůstaly kousky.

  6. Nakonec do rajčat vložíme rybí medailonky a necháme je prohřát.

    Rybu si na talíři ozdobíme citronem, přidáme rajčatovou směs, posypeme najemno nasekanou petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem, bagetou, nebo vařenými bramborami.

Poznámka od kuchařky

Štikozubec patří mezi treskovité ryby, které jsou v našich podmínkách nejvíce využívanou surovinou, v teplé rybí kuchyni. Patří sem skoro všechny podoby rybího file, rybí prsty, karbanátky, medailonky,… V naší republice se na trhu pohybuje asi 24 druhů tresek. Mají svalovinu s minimálním množstvím tuku, který má tato ryba uložený v játrech, která jsou bohatá na vitamíny A a D.