
Suroviny
3 porce
- Štikozubec kapský (3 medailonky po 100 g)
- sůl
- drcený kmín
- paprika mletá sladká 1/4 lžičky
- špek (slanina) 3 malé plátky
- rajčatový protlak 1 plná lžička
- menší cibule
- 3 stroužky česneku
- asi 7 cm pórku
- 3 rajčata
- 2 lžičky nakrájené petrželky + na ozdobení
- lžička másla
- lžička olivového oleje
Postup přípravy receptu
-
Medailonky z ryby si osolíme, posypeme mletou paprikou a kmínem.
-
Cibuli a pórek si nakrájíme na větší kousky. Česnek na tenké plátky, rajčata na větší kostky a petrželku najemno.
-
Na pánvi si rozehřejeme máslo s olejem a rybu na něm z obou stran opečeme do zlatova. Opečenou rybu odložíme stranou do tepla.
-
Na pánvi si do výpeku z ryby přidáme plátky špeku a cibuli restujeme do sklovata. Poté přisypeme nakrájený česnek, necháme ho rozvonět, přidáme protlak, mletou papriku promícháme a vsypeme rajčata. Dle potřeby podlijeme troškou vody.
-
Zeleninu lehce osolíme a necháme pár minut dusit. Poté přidáme pórek a ještě chvilku dusíme, ale tak, aby se nám rajčata nerozvařila a zůstaly kousky.
-
Nakonec do rajčat vložíme rybí medailonky a necháme je prohřát.
Rybu si na talíři ozdobíme citronem, přidáme rajčatovou směs, posypeme najemno nasekanou petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem, bagetou, nebo vařenými bramborami.
Poznámka od kuchařky
Štikozubec patří mezi treskovité ryby, které jsou v našich podmínkách nejvíce využívanou surovinou, v teplé rybí kuchyni. Patří sem skoro všechny podoby rybího file, rybí prsty, karbanátky, medailonky,… V naší republice se na trhu pohybuje asi 24 druhů tresek. Mají svalovinu s minimálním množstvím tuku, který má tato ryba uložený v játrech, která jsou bohatá na vitamíny A a D.