
Suroviny
4 porce
- 5 filetů štiky obecné
- 8 plátků slaniny
- kořen zázvoru
- česnek
- mletá paprika
- sůl
- kmín
- olivový olej
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Filety ze štiky omyjeme, osušíme a osolíme.
-
V žulovém hmoždíři rozmačkáme s lžičkou olivového oleje na drobno nakrájený a oloupaný kořen zázvoru. Vytvořenou olivovo-zázvorovou směsí potřeme filety štiky jen tam kde není kůže.
-
Porce bohatě posypeme kmínem, poprášíme lehce mletou paprikou.
-
Na pánvi orestujeme do křupava plátky slaniny, které poté vyndáme. Do výpeku slaniny přidáme 3 kousky másla a položíme kůží dolů filety štiky. Na mírném plameni opékáme.
-
Následně porce štiky otáčíme tak, aby došlo k opečení ze všech stran. Během opékání přidáme na pánev rozříznutou paličku česneku, pro ovonění pokrmu.
-
Po opečení necháme ve výpeku na pánvi asi 5 minut odstát a jinak velmi suchá ryba natáhne lehce část výpeku do svého masa. Podáváme s čerstvě fritovanými chipsy z brambor.