
- reklama -
Suroviny
- stvoly česnekového květu (česnek paličák)
- nakladač Nova (koření s cukrem a solí k přípravě nálevu na sterilované okurky a jinou zeleninu)
- mrkev
- cibule
- křen
- hřebíček
- nové koření
- hořčičná semínka
- bobkový list
- koriandr
- 2 cm větvička tymiánu(myšleno do každé skleničky)
- špetka pálivé papriky
Postup přípravy receptu
-
Omyté stvoly nakrájíme na délku 2-3 cm a další postup je stejný jako při nakládání okurek.
-
Připravíme si nálev. Do sklenic o obsahu cca 2 dl (i menší) střídavě vkládáme nakrájené stvoly, mrkev, cibuli a křen. Nahoru přidáme koření, zalijeme horkým nálevem a 15 minut sterilujeme.
-
Sklenice necháme vychladnout dnem vzhůru.
Poznámka od kuchařky
Když jsem dnes zavařoval stvoly česnekového květu, napadlo mě, proč se nepodělit o tento nápad i s ostatními na topreceptech.
Nyní je vhodná doba k „zaštipování“ česneku (čím mladší je stvol, tím je křehčí; starší už bývají dřevnaté) a pro většinu pěstitelů paličáků je to odpad, který většinou končí v kompostu.
Je to nejen zajímavá příloha, ale i ozdoba.
Kuchař: Jenda1