Sterilované zelí jako salát

103
- reklama -

Suroviny

5 kg hlávkového nakrouhaného zelí
5 ks větších cibulí
1,5 l vody
0,75 l octu
10 dkg soli
50 tablet umělého sladidla
1 Kl pyrosulfitu

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nasypeme do vaničky, zasypeme cibulí nakrájenou na proužky.


    Zobrazit celý recept

  2. Vodu smícháme se sypkými přísadami, nalijeme na zelí a důkladně promícháme. Necháme 12 hodin odležet.

  3. Plníme do sklenic a nemusí se sterilovat.

Poznámka od kuchařky

Pyrosiřičitan (neboli disiřičitan) sodný nebo draselný (též pyrosulfit) jsou konzervanty a antioxidanty, tzv. éčka, též emulgátory. Používají se někdy při výrobě vína, džusů, octa, nealkoholických nápojů, výrobků z brambor, sušeného ovoce, hořčice, octa i kysaného zelí a ke konzervaci zeleniny a ovoce pro další zpracování. Mohou vyvolat alergické reakce u astmatiků, ničí vitamín B1.