- reklama -
Suroviny
- 5 kg hlávkového nakrouhaného zelí
- 5 ks větších cibulí
- 1,5 l vody
- 0,75 l octu
- 10 dkg soli
- 50 tablet umělého sladidla
- 1 Kl pyrosulfitu
Postup přípravy receptu
-
Zelí nasypeme do vaničky, zasypeme cibulí nakrájenou na proužky.
-
Vodu smícháme se sypkými přísadami, nalijeme na zelí a důkladně promícháme. Necháme 12 hodin odležet.
-
Plníme do sklenic a nemusí se sterilovat.
Poznámka od kuchařky
Pyrosiřičitan (neboli disiřičitan) sodný nebo draselný (též pyrosulfit) jsou konzervanty a antioxidanty, tzv. éčka, též emulgátory. Používají se někdy při výrobě vína, džusů, octa, nealkoholických nápojů, výrobků z brambor, sušeného ovoce, hořčice, octa i kysaného zelí a ke konzervaci zeleniny a ovoce pro další zpracování. Mohou vyvolat alergické reakce u astmatiků, ničí vitamín B1.
Kuchařka: Babaka