
Suroviny
4 porce
- 670 g bílého sterilovaného zelí
- 50 g uzeného špeku
- 50 g valašské slaniny
- 1 cibule
- 1 pl oleje
- 1 pl hladké mouky
- 1 kl celého kmínu
- 1 dl vody
- dle potřeby:
- sůl
- cukr
- ocet
Postup přípravy receptu
-
Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.
-
Špek a slaninu nakrájíme na drobnější kostičky a dáme společně s kmínem do hrnce na rozehřátý olej na 2 minuty osmahnout.
-
Pak přidáme cibulku, další 2 minuty restujeme, přisypeme mouku a za stálého míchání necháme opražit do zlatavé barvy.
-
Poté vmícháme zelí i s nálevem, podlijeme 1dl vody, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu, kdy ubereme plamen na minimum zelí dusíme 3 minuty.
-
Po ochlazení hrnec otevřeme, bude-li třeba každý dle své chuti dochutíme a máme chutnou přílohu k různě upravenému masu, prejtu, jitrnici.
Poznámka od kuchařky
Špeku, nebo slaniny se může použít jen jeden druh, množství si každý upraví podle své potřeby. Místo zasmažené mouky můžeme použít jeden větší syrový brambor, který nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle, po osmahnutí slaniny a cibulky vmícháme zelí, deci vody a vmícháme nastrouhaný brambor. Vaříme také 3minuty. Já už po uvaření ničím nedochucuji, ale každý máme jiné chutě:-)Stejným způsobem připravuji kysané i hlávkové zelí, tam se ale doba dušení pohybuje kolem 5-8minut.Také záleží na množství zelí.
Našla jsem zde jeden recept na papiňákové zelíčko, přidávám do podobných.









