- reklama -
Suroviny
- 1 kg ovoce (brusinky nebo rybíz nebo rakytník)
- 600 g cukru
- citrony
- rum
Postup přípravy receptu
-
Ovoce umyjeme, nasypeme do hrnce, přidáme cukr. Promícháme a opatrně přivedeme k varu. Nepodléváme žádnou tekutinou, ovoce pustí dost šťávy. Povaříme cca 2 minuty.
-
Naplníme do sklenic, do každé sklenice navrch položíme kolečko citronu i s kůrou. Zakápneme rumem.
-
Sklenice uzavřeme, sterilujeme při teplotě 80-85ºC, po dobu 20–25 minut.
-
Brusinky, rybíz i rakytník používáme tradičně ke svíčkové nebo k masu. Vynikající jsou také v kombinaci se sýrem a ořechy.
Poznámka od kuchařky
Kuchařka: Kocmax