Suroviny
- 5 hovězích steaků (vysokých 2-3cm hovězí roštěnec, svíčková, kýta)
- marináda:
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 10 kuliček jalovce
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 1 lžička jablečného octa
- 3 dl portského vína
- olej
- redukce:
- (zbytek marinády po vyjmutí masa)
- 1cm plátek 82% másla
- 2 lžíce zavařených brusinek či brusinkového pyré
Postup přípravy receptu
-
Koření utlučeme v hmoždíři na drobnou směs, promícháme s octem do husté kašičky a vmasírujeme do plátků masa.
-
Maso naskládáme do misky, zalijeme portským vínem, aby bylo potopeno, uzavřeme a vložíme na 48 hodin do lednice. Maso nesolíme!
-
Maso vyjmeme z lednice cca 1 hodinu před zpracováním, lehce osušíme od marinády a necháme v pokojové teplotě odležet.
-
Zbývající marinádu slijeme do malého kastrůlku a na mírném ohni vaříme, dokud se obsah nezredukuje na 1/3, pak přidáme máslo, krátce provaříme.
-
Do zhoustlé omáčky vmícháme brusinky.
-
Pánev rozpálíme, maso lehce potřeme olejem a zprudka orestujeme, z každé strany 3-4min.
-
Necháme několik minut odpočinout, aby se šťáva „usadila“. Servírujeme s opečeným bramborem, vhodná je i restovaná zelenina. Před servírováním položíme na steak plátek bylinkového másla.
Poznámka od kuchařky
Použity byly steaky z bizoního masa, ale hodí se na všechny druhy kvalitního hovězího.
Maso nesolíme, sůl vytahuje šťávu.
Alkohol a ovocný ocet zkřehčí maso, pokud nebylo primárně skladováno a dostatečně dozráváno pro potřeby steakové úpravy.
Konečný výsledek má lehce „divokou“ chuť podtrhnutou jalovcem, brusinkami – záměrně použito na bizoní maso, které je také chutí trochu jinde než čisté hovězí.