Steaky „nadivoko“

38
- reklama -

Suroviny

5 hovězích steaků (vysokých 2-3cm hovězí roštěnec, svíčková, kýta)
marináda:
1 lžička sušeného tymiánu
10 kuliček jalovce
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
1 lžička jablečného octa
3 dl portského vína
olej
redukce:
(zbytek marinády po vyjmutí masa)
1cm plátek 82% másla
2 lžíce zavařených brusinek či brusinkového pyré

Postup přípravy receptu

  1. Koření utlučeme v hmoždíři na drobnou směs, promícháme s octem do husté kašičky a vmasírujeme do plátků masa.


    Zobrazit celý recept

  2. Maso naskládáme do misky, zalijeme portským vínem, aby bylo potopeno, uzavřeme a vložíme na 48 hodin do lednice. Maso nesolíme!

  3. Maso vyjmeme z lednice cca 1 hodinu před zpracováním, lehce osušíme od marinády a necháme v pokojové teplotě odležet.

  4. Zbývající marinádu slijeme do malého kastrůlku a na mírném ohni vaříme, dokud se obsah nezredukuje na 1/3, pak přidáme máslo, krátce provaříme.

  5. Do zhoustlé omáčky vmícháme brusinky.

  6. Pánev rozpálíme, maso lehce potřeme olejem a zprudka orestujeme, z každé strany 3-4min.

  7. Necháme několik minut odpočinout, aby se šťáva „usadila“. Servírujeme s opečeným bramborem, vhodná je i restovaná zelenina. Před servírováním položíme na steak plátek bylinkového másla.

Poznámka od kuchařky

Použity byly steaky z bizoního masa, ale hodí se na všechny druhy kvalitního hovězího.

Maso nesolíme, sůl vytahuje šťávu.

Alkohol a ovocný ocet zkřehčí maso, pokud nebylo primárně skladováno a dostatečně dozráváno pro potřeby steakové úpravy.

Konečný výsledek má lehce „divokou“ chuť podtrhnutou jalovcem, brusinkami – záměrně použito na bizoní maso, které je také chutí trochu jinde než čisté hovězí.