Suroviny
4 porce
- 4 hovězí steaky
- sůl
- pepř
- Na omáčku:
- 15 g másla
- 10 g najemno nakrájené šalotky nebo bílé části jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 140 g kečupu ( použila jsem sladkou chilli omáčku)
- 80 ml uvařené černé kávy nebo espresa
- 20 ml octa balsamico
- 20 g hnědého cukru
- špetka sušeného chilli
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Do steaků vetřeme trochu oleje a necháme je 20 minut odpočinout.
-
V mezičase připravíme omáčku. Na másle orestujeme cibulku, až začne hnědnout, přisypeme česnek, promícháme a přidáme všechny ostatní suroviny.
-
Na mírném plameni svaříme na požadovanou hustotu. Podle chuti dosladíme, popř. dosolíme.
-
Steak opečeme na vhodné rozpálené pánvi ( popř. na grilu) z obou stran, poté vyjmeme a zabalíme do alobalu. Necháme asi 5 minut odpočinout.
Poznámka od kuchařky
Asi bych na základě vlastní zkušenosti doporučila více cukru, popř. kečupu či chilli omáčky a kávu ne úplně nejsilnější.
Bližší informace o přípravě steaku zde http://www.toprecepty.cz/recept/35123-rib-eye-stea…
Recept je podle Zdeňka Pohlreicha z knihy Šéf na grilu
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/