
Suroviny
2 porce
- 2 x cca 200 g hovězího steaku
- olivový olej
- sůl
- chilli
Postup přípravy receptu
-
Hovězí steak omyjeme pod studenou vodou a případně odblaníme.
-
Z jedné strany potřeme olivovým olejem.
-
Pánvičku nasucho rozpálíme.
-
Steak vložíme potřenou stranou na pánvičku a opékáme cca 2 minuty.
-
Během opékání potřeme olejem i druhou stranu a steak obrátíme.
-
Opékáme i na druhé straně, průběžně obracíme po cca 1 minutě, aby byl steak propečený z obou stran.
-
Pokud chceme mít steak propečený medium, stačí pár minut. Já ho dělávám propečenější, celkově opékám cca 6-10 minut, podle tloušťky masa. Podle potřeby můžeme ztlumit stupně.
-
Ještě na pánvičce steak z jedné strany lehce osolíme a poprášíme chilli. Osolenou stranou položíme na talíř, osolíme z druhé strany a poprášíme chilli.
-
Steak je vynikající a šťavnatý.
-
Jako příloha se nejvíce hodí šťouchané brambory.
Poznámka od kuchařky
Bez mučení přiznávám, že postup není z mé hlavy. Originální recept je z knížky Citlivá kuchyně od Markéty Šichtařové, ve které se moc ráda inspiruji. Délku opékání a závěrečnou úpravu jsem si trochu upravila.
Tento styl přípravy steaku jsem tu nikde nenašla a od té doby, co jsem ho vyzkoušela, už jiný nedělám. Tím, že se steak ochucuje až po upečení, zůstává krásně šťavnatý.
Já jsem nikdy na přípravu steaku nebyla a nikdy se mi ho nedařilo připravit tak, aby byl opravdu dobrý. Jednou jsem vyzkoušela tento postup a můj muž si ho nemůže vynachválit:-)
Chilli dodá steaku jemnou pikantnost a vytvoří z něj opravdovou lahůdku.