Steak podle Citlivé kuchyně

66
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 x cca 200 g hovězího steaku
olivový olej
sůl
chilli

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí steak omyjeme pod studenou vodou a případně odblaníme.

  2. Z jedné strany potřeme olivovým olejem.

  3. Pánvičku nasucho rozpálíme.

  4. Steak vložíme potřenou stranou na pánvičku a opékáme cca 2 minuty.

  5. Během opékání potřeme olejem i druhou stranu a steak obrátíme.

  6. Opékáme i na druhé straně, průběžně obracíme po cca 1 minutě, aby byl steak propečený z obou stran.

  7. Pokud chceme mít steak propečený medium, stačí pár minut. Já ho dělávám propečenější, celkově opékám cca 6-10 minut, podle tloušťky masa. Podle potřeby můžeme ztlumit stupně.

  8. Ještě na pánvičce steak z jedné strany lehce osolíme a poprášíme chilli. Osolenou stranou položíme na talíř, osolíme z druhé strany a poprášíme chilli.

  9. Steak je vynikající a šťavnatý.

  10. Jako příloha se nejvíce hodí šťouchané brambory.

Poznámka od kuchařky

Bez mučení přiznávám, že postup není z mé hlavy. Originální recept je z knížky Citlivá kuchyně od Markéty Šichtařové, ve které se moc ráda inspiruji. Délku opékání a závěrečnou úpravu jsem si trochu upravila.

Tento styl přípravy steaku jsem tu nikde nenašla a od té doby, co jsem ho vyzkoušela, už jiný nedělám. Tím, že se steak ochucuje až po upečení, zůstává krásně šťavnatý.

Já jsem nikdy na přípravu steaku nebyla a nikdy se mi ho nedařilo připravit tak, aby byl opravdu dobrý. Jednou jsem vyzkoušela tento postup a můj muž si ho nemůže vynachválit:-)

Chilli dodá steaku jemnou pikantnost a vytvoří z něj opravdovou lahůdku.