
Suroviny
Dortová forma
- Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- 80 g změklého másla
- 40 g cukru
- 80 ml mléka
- Na jablečnou náplň:
- 1 kg oloupaných jablek nakrájených na kousky
- 50 g másla
- 80 g cukru
- Na smetanovou polevu:
- 2 vejce (2 žloutky + sníh ze 2 bílků)
- 40 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- šťáva z 1/2 citronu
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme jablečnou náplň.
-
Rozpustíme v kastrůlku máslo, přidáme pokrájená jablku a cukr a rozvaříme na pyré.
-
Necháme vychladnout.
-
Těsto uhněteme z uvedených surovin a vyložíme jím dno předem vymazané dortové formy. Dáme předpéci do vyhřáté trouby na 200°C na 10 minut.
-
Vyjmeme z trouby a naneseme na něj zchladlou jablečnou směs.
-
Urovnáme.
-
Na smetanovou vrstvu vyšleháme oba cukry se žloutky, vmícháme citronovou šťávu a smetanu a krátce vyšleháme asi do hustoty zakysané smetany, ne úplně do tuha.
-
Poté opatrně vmícháme sníh z bílků a nalijeme na jablečnou směs.
-
Uhladíme a dáme péci do trouby snížené na 180°C. Je lepší formu přikrýt alobalem a asi po 30-ti minutách odkrýt.
-
Pečeme cca ještě 20-30 minut, zkoušíme, zda smetanová směs již není tekutá.
-
Vyjmeme z trouby, necháme ve formě zchladnout a vložíme do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc.
Poznámka od kuchařky
Kdo má rád vlhké a šťavnaté moučníky, tomu bude, doufám, chutnat.
Zdroj Pečeme s láskou Dr. Oetker 7
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/