Šťavnaté jablečné řezy

104
- reklama -

Suroviny
Krájím na 16 dílů

Na těsto:
400 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
250 g 100% tuku např. Omega
1 vejce
1 lžíce octu
11 lžic studené vody
zhruba 3 lžíce mouky na podsypání válu
Na náplň:
1,5 kg nahrubo nastrouhaných jablek
3 vanilkové pudinky
1 vanilkový cukr
zhruba 100 g cukru – dle potřeby (trochu cukru na pocukrování povrchu po upečení)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhaný tuk, vodu, ocet a vejce. Zpracujeme těsto, nejdříve v míse a pak na mírně moukou podsypaném vále.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto rozdělíme na dva díly, zhruba na 2/3 a 1/3. Větší díl rozvalíme a dáme do hlubokého plechu s okraji, který jsme vyložili papírem na pečení. Těsto vytáhneme i trochu do stran – do výšky, to je velmi důležité. Uděláme prostě takovou vanu, kde přijde náplň.

  3. Nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem a dosladíme dle potřeby.

  4. Jablkovou náplň rozprostřeme na těsto a přikryjeme druhým, menším rozváleným dílem těsta. Kolem obvodu – na krajích přimáčkneme, na několika místech koláč propíchneme špejlí a vložíme do vyhřáté trouby.

  5. Pečeme zhruba 45-50 minut.

  6. Po upečení necháme důkladně vychladnout, povrch pocukrujeme a nakrájíme na řezy.

Poznámka od kuchařky

Tuk jsem nechala po nastrouhaní trochu změknout při pokojové teplotě.

Pudink můžeme použít i s jinou příchutí, např. ananasový, banánový, kokosový. Taky můžeme do jablek přidat např. rozinky, ořechy, trochu skořice.

Podle tohoto receptu peču už dlouho, většinou když mám hodně jablek. S těstem se dobře pracuje a v naší rodině jsou tyto řezy oblíbené.