
Suroviny
4-5 porcí
- 4 ks kuřecích horních stehen
- 6 větších cibulí
- 9 větších stroužků česneku
- 8 žampionů
- 2 nožky klobásy
- 100 g gazdovské slaniny
- 100 g loveckého salámu
- 1 pl oleje
- 1 dl bílého vína
- na marinádu:
- 2 dl bílého vína
- 2 pl sladké chilli omáčky
- 2 pl sladké sojové omáčky
- 1 kl nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu
- ½ kl mletého chilli
- 5 stroužků prolisovaného česneku
Postup přípravy receptu
-
Všechny uvedené suroviny na marinádu v hlubší nádobce důkladně promícháme, kuřecí maso vykostíme, odstraníme kůže, nařežeme na kousky, vložíme do připravené marinády a necháme nejlépe přes noc zavíčkované uležet.
-
Cibuli, česnek a žampiony očistíme, cibuli překrájíme na čtvrtiny, česnek na plátky a žampiony na polovinu. Klobásky nakrájíme na silnější kolečka, lovecký salám na silnější čtverečky a slaninu nakrájíme na delší silnější špalíčky.
-
Maso z marinády vytáhneme děrovanou naběračkou a dáme na pánev s rozehřátým olejem orestovat (zatáhnout). Takto připravené maso přendáme i s výpekem do zapékací mísy, přidáme zbývající nakrájené suroviny.
-
Podlijeme marinádou a vínem, přiklopíme víkem a v předehřáté troubě pečeme na 3/4 výkon 40 minut. 10 minut před dokončením víko odstraníme, troubu ubereme na poloviční výkon a dopečeme na barvu.
-
Podáváme s různě upravenými brambory, hodí se i rýže, můžeme podávat také jen s pečivem.
Poznámka od kuchařky
Opět můj „ledničkový“ experiment. Kuřecí maso bylo z nějakých chcípáčků a po vykostění ho moc nebylo. Potřebovala jsem udělat víc porcí a tak nezbylo, než vybrakovat zbytky z lednice A protože máme rádi cibuli i česnek, tak jsem množstvím nešetřila. Šťávička byla velice chutná a všehochuť ostatních surovin moc dobrá. Manžel měl tuhle chutnou baštu s pečivem a já jsem si k tomu opekla brambory.(Ale k té šťávičce by byla lepší bramborkašula:-))