Suroviny
- 1 větší kuře
- 50 g vepřové šunky
- Kořenová zelenina (200-300 g):
- 2 mrkve
- 1/2 petržele
- 1 kousek celeru
- zelená petrželka
- 50 g másla
- sůl
- bílý pepř
- hladká mouka
Postup přípravy receptu
-
Kuře vykostíme, jemně naklepeme (přes igelit. sáček), osolíme, popřípadě opepříme.
-
Na pánvi rozpustíme 1/2 dávky másla, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, restujeme, osolíme, podlijeme trochou vody a podusíme – zelenina musí zůstat šťavnatá, ale nesmí pod ní být po vypnutí „loužička“.
-
Na připravený plát masa, poklademe plátky šunky, na ně rozetřeme vychladlou směs a posypeme sekanou zelenou petrželkou.
-
Roládu pevně svineme, převážeme nití, osolíme a vložíme do pekáčku.
-
Přidáme zbytek másla, roládu opečeme ze všech stran, podlijeme horkou vodou nebo vývarem – do 1/3 výšky masa – přiklopíme a pečeme v troubě do měkka. Při pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a dle potřeby mírně podléváme.
-
Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme nasucho opraženou moukou nebo moukou rozmíchanou ve vodě.
-
Necháme provařit, dle potřeby dosolíme a hotovou šťávu zjemníme kouskem másla.
-
Měkké maso nakrájíme na plátky, přeléváme šťávou a podáváme s rýží, vařenými brambory, bramborovou kaší.
-
Můžeme doplnit hlávkovým či zelným salátem, nebo kompotem.
Poznámka od kuchařky
Fotky vykostění nedávám, jsou ve skvělém provedení u Žížaly http://www.toprecepty.cz/recept/3910-pikantni-kure… a Výbušné http://www.toprecepty.cz/recept/1899-vykostovanie-….