Staročeský chléb – velký bochník

68
- reklama -

Suroviny

460 ml vlažné vody
2 lžíce octa
3,5 lžičky soli
150 g vařených, jemně strouhaných brambor
900 g prosáté hladké mouky
2 lžičky drceného kmínu
1/2 – 3/4 lžičky fenyklu
1/2 – 3/4 anýzu
1/2 – 3/4 koriandru (koření, mimo kmín, pomeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři)
2 lžičky cukru
2 lžičky sušeného droždí
NA POTŘENÍ:
2 lžíce oslazené vody
1 lžíce celého kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby pekárny dáme vše v pořadí jak je napsáno. Po posledním promíchání těsta, vyndáme háky, těsto upravíme, potřeme oslazenou vodou a posypeme kmínem povrch i dost ke kraji.

  2. Program – klasik, kůrka střední, velký bochník.

    Toto množství je pro pekárnu Eta – Harmony, pro pekárny s menší nádobou, je třeba množství upravit. Bochník váží 1450-1500 g.

Poznámka od kuchařky

Recept byl kdysi v nějakém časopise, ale určený pro pečení v normální troubě s čerstvým droždím.Tak jsem si ho zkoušela v pekárně, aby byl opravdu velký bochník, ale neutekl :-)) Tady doporučuji použít sušené droždí a dávku nezvyšovat. Majitelé menších pekáren si udějají chlebík třeba z poloviční dávky.