![Staročeské plátky podlévané pivem_5ffa62c7defc1.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/staroceske-platky-podlevane-pivem_5ffa62c7ce70d.jpeg)
- reklama -
Suroviny
4 porce
- 4 plátky vepřové kýty
- sůl
- pepř
- 1 větší mrkev
- klínek celeru
- 1 cibule
- 2 polévkové lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 kávová lžička koření (Staročeského od Vitany)
- 150-200 ml piva
- sádlo (olej) na pekáč
- hladká mouka na obalení
Postup přípravy receptu
-
Z hrubozrnné hořčice, oleje a Staročeského koření vyšleháme metličkou kompaktní marinádu. Plátky masa naklepeme, osolíme je a opepříme. Vzniklou marinádou plátky masa potřeme, můžeme je nechat uležet, ale nemusíme.
-
Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na velmi malé kostičky. V pekáči rozehřejeme sádlo a zeleninu na něm dohněda opečeme.
-
Plátky masa posypeme z obou stran moukou a vložíme k zelenině, necháme ho opéct z obou stran. Až se voda vydusí, podlijeme maso pivem a pekáček vložíme do trouby.
-
Pečeme asi 1,5 hod. při necelých 200°C dokud maso z kýty nebude měkké, občas zkontrolujeme hustotu výpeku, když tak podlijeme pivem, vodou nebo vývarem. Hladká mouka použitá na obalení masa nám šťávu zahustí.
-
Výborně se k masu hodily bramborové knedlíky.
Kuchařka: ivulinka