Staročeské chlebové placky

146
- reklama -

Suroviny

Těsto:
350 ml vlažné vody
1/2 kostky nadrobených čerstvých kvasnic
2 lžičky cukru
2 lžíce kvásku nebo octa
2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla
260 g hladké mouky
125 g žitné chlebové mouky
125 g pohankové mouky
(nebo otrub a žitné celozrnné mouky – míchám podle toho, co mám zrovna doma, nebo jiné oblíbené chlebové těsto, mělo by obsahovat aspoň třetinové množství žitné mouky)
2 lžičky soli
Náplň:
tvaroh ve vaničce
sůl
jarní cibulka
směs čerstvých bylinek:
pažitka
petrželka
kerblík
kopr
možno utřený česnek podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Těsto můžeme udělat v domácí pekárně nebo jak jsme zvyklí. Vykynuté ne moc tuhé těsto odebíráme po částech, každý kousek od prostředka ke krajům rozválíme na tenkou placku a pečeme ideálně na tálu kamen nebo na suché teflonové pánvi z obou stran, až máme na plackách zahnědlé puchýře.

  2. Potřeme tvarohem, který můžeme ochutit česnekem, osolíme, posypeme nasekanou cibulkou a bylinkovou směsí a přehneme na polovinu. Ihned podáváme.

Poznámka od kuchařky

Začátkem května jsme byli na Řemeslných trzích v Havlíčkově Brodě a placky nám tam moc chutnaly. Trochu jsem pátrala, ale na netu jsem našla jen všeobecné informace. Zkusila jsem tedy jedno z osvědčených chlebových těst a kupodivu je výsledek hodně podobný originálu.

Placky na trzích nabízeli i ve sladké variantě – potřené tvarohem a povidly, můžete vyzkoušet i to 😉