- reklama -
Suroviny
4 porce
- 3/4 l mléka
- 250 ml sladké smetany
- 1 hrnek krup – vel. 8
- špetka kmínu – raději drcený
- lžička soli
- 3/4 l vody
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 kg brambor
- sádlo podle potřeby
- kmín celý
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Kroupy propláchneme a dáme vařit do osolené vody s kmínem až do změknutí. Pak přilijeme mléko – dříve by se připalovalo, přilijeme za varu smetanu rozkvedlanou v hrnku společně s hladkou moukou.
-
Brambory uvaříme ve slupce, ale ne příliš, aby se nerozpadaly a oloupeme. Na pánvi rozpustíme sádlo, brambory na něj dáme, osolíme, okmínujeme a vařečkou lehce rozkouskujeme, můžeme i pokrájet předtím, je to jedno. Zprudka opečeme dozlatova.
-
Do hotové polévky: přisolíme ještě eventuelně dle chuti, těžko hledat recept, babička dělala vše z hlavy, přidáme až na talíři opečené brambory, aby se nerozmáčely a měly kůrčičku.
Poznámka od kuchařky
Je to krajové, staré a velmi oblíbené jídlo dodnes.
Kuchařka: Roxana