Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře

38
- reklama -

Suroviny
4 porce

3/4 l mléka
250 ml sladké smetany
1 hrnek krup – vel. 8
špetka kmínu – raději drcený
lžička soli
3/4 l vody
3 lžíce hladké mouky
1 kg brambor
sádlo podle potřeby
kmín celý
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kroupy propláchneme a dáme vařit do osolené vody s kmínem až do změknutí. Pak přilijeme mléko – dříve by se připalovalo, přilijeme za varu smetanu rozkvedlanou v hrnku společně s hladkou moukou.


    Zobrazit celý recept

  2. Brambory uvaříme ve slupce, ale ne příliš, aby se nerozpadaly a oloupeme. Na pánvi rozpustíme sádlo, brambory na něj dáme, osolíme, okmínujeme a vařečkou lehce rozkouskujeme, můžeme i pokrájet předtím, je to jedno. Zprudka opečeme dozlatova.

  3. Do hotové polévky: přisolíme ještě eventuelně dle chuti, těžko hledat recept, babička dělala vše z hlavy, přidáme až na talíři opečené brambory, aby se nerozmáčely a měly kůrčičku.

Poznámka od kuchařky

Je to krajové, staré a velmi oblíbené jídlo dodnes.