
Suroviny
- piškotový plát
- punčovina
- marmeláda
- cukrový rozvar
- rum
- anglický punč
- ledová poleva
- Základní piškot:
- 4 vejce
- 16 dkg cukru
- 4 lžíce oleje
- 16 dkg hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
Postup přípravy receptu
-
Vejce a cukr vyšlehám do pěny. Přidám olej, mouku a prášek do pečiva. Upeču v trubě.
-
Piškotový plát nakrájím na tři díly (z jednoho dílu udělám punčovinu, viz níže).
-
Nachystám si cukrové rozvary – jeden s rumem a druhý s anglickým punčem.
-
Spodní plát namočím na velice krátkou dobu do cukrového rozvaru s rumem, potřu marmeládou, pak dám vrstvu punčoviny, opět potřu marmeládou a přiložím druhý plát piškotu, který jsem také namočila do cukrového rozvaru s anglickým punčem. Hotový řez poliji ledovou polevou.
-
Na obarvení používám gelové barvy, kterými obarvím cukrové rozvary.
Poznámka od kuchařky
Punčovina je směs odkrojků z dortů, které se rozdrobí, přidá se 1 lžíce citrónové šťávy, rum, marmeláda. Přidání krému není podmínkou, ale dodá punčovině lepší chuť. Udělám hustou, ale vláčnou směs.
Punčové řezy dělám podle receptu, který mi kdysi dala babička, jen místo práškového barviva Breton používám gelové barvy.