
Suroviny
4 porce
- 600 g Srnčí maso (já měla směs z plecka a kýty)
- lžička koření na divočinu
- 2 kuličky jalovce
- 1 ks feferonka malá (nemusí být, ale udělá jídlo lehce pikantním)
- sůl
- pepř mletý bílý
- 2 lžíce oleje
- 2 ks cibule
- stroužek česneku
- špek
- 3 lžičky rajčatového protlaku
- 1 mrkev větší
- kousek celeru
- 1 ks petržele
- hladká mouka na zahuštění
- voda na podlití
Postup přípravy receptu
-
Srnčí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Dáme ho do misky, přidáme lžíci oleje, koření, sůl, vše promícháme a necháme uležet (možno i přes noc).
-
Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme jí na osminky a vložíme do hrnce na horký olej, přidáme na kostky nakrájený špek a obojí restujeme do světle hněda.
-
Poté přidáme naložené maso a restujeme tak dlouho, až se nám vysmahne do tuku.
-
Pak dáme zeleninu nakrájenou na kostičky, česnek a protlak, lehce promícháme aby se nám nepřipálil a podlijeme horkou vodou – jen asi 1 cm nad maso. Dle potřeby dosolíme a necháme dusit pod pokličkou do měkka (jestli je zapotřebí tak mírně doléváme při dušení vodu).
-
Šťávu ze základu přecedíme do kastrolu (maso a zeleninu uchováme v teple) a zahustíme světlou jíškou (nebo promíchanou vodou s moukou).
-
Omáčku necháme provařit – asi 15 až 20 min., dle množství – až nám pustí glanc (tuk na povrchu).
-
Pak vložíme maso se zeleninou, okořeníme špetkou koření divočina (pro vůni) a necháme lehce provařit.
Hotové šťávy pod masem nemá být „plný hrnec“, neboť se přílišným ředěním ztrácí přirozená chuť zvěřiny.
Podáváme s vařeným nebo i jinak upravovaným bramborem.
Poznámka od kuchařky
Tento recept vznikl dnes u mě, jako okamžitý nápad při přípravě srnčího masa. Tu feferonku jsem tam dala na zkoušku a bylo to moc dobré.