Srnčí směs (ragú) na zelenině

108
- reklama -

Suroviny
4 porce

600 g Srnčí maso (já měla směs z plecka a kýty)
lžička koření na divočinu
2 kuličky jalovce
1 ks feferonka malá (nemusí být, ale udělá jídlo lehce pikantním)
sůl
pepř mletý bílý
2 lžíce oleje
2 ks cibule
stroužek česneku
špek
3 lžičky rajčatového protlaku
1 mrkev větší
kousek celeru
1 ks petržele
hladká mouka na zahuštění
voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Srnčí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Dáme ho do misky, přidáme lžíci oleje, koření, sůl, vše promícháme a necháme uležet (možno i přes noc).

  2. Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme jí na osminky a vložíme do hrnce na horký olej, přidáme na kostky nakrájený špek a obojí restujeme do světle hněda.

  3. Poté přidáme naložené maso a restujeme tak dlouho, až se nám vysmahne do tuku.

  4. Pak dáme zeleninu nakrájenou na kostičky, česnek a protlak, lehce promícháme aby se nám nepřipálil a podlijeme horkou vodou – jen asi 1 cm nad maso. Dle potřeby dosolíme a necháme dusit pod pokličkou do měkka (jestli je zapotřebí tak mírně doléváme při dušení vodu).

  5. Šťávu ze základu přecedíme do kastrolu (maso a zeleninu uchováme v teple) a zahustíme světlou jíškou (nebo promíchanou vodou s moukou).

  6. Omáčku necháme provařit – asi 15 až 20 min., dle množství – až nám pustí glanc (tuk na povrchu).

  7. Pak vložíme maso se zeleninou, okořeníme špetkou koření divočina (pro vůni) a necháme lehce provařit.
    Hotové šťávy pod masem nemá být „plný hrnec“, neboť se přílišným ředěním ztrácí přirozená chuť zvěřiny.
    Podáváme s vařeným nebo i jinak upravovaným bramborem.

Poznámka od kuchařky

Tento recept vznikl dnes u mě, jako okamžitý nápad při přípravě srnčího masa. Tu feferonku jsem tam dala na zkoušku a bylo to moc dobré.