Srnčí plátky vonící po rozmarýnu a jalovci

112
- reklama -

Suroviny
4 porce

Srnčí kýta 4 plátky
sůl
koření na divočinu
slanina (špek) 30 g
(kořenová zelenina – 2 hsti)
mrkev
petržel
celer
cibule 2 ks
čerstvý rozmarýn malá větvička (sušený 1/2 lžičky)
jalovec 5 kuliček
protlak 1 lžíce
mouka hladká 2 lžíce
olej
vývar (voda) na podlití
Na ozdobu:
zakysaná smetana
brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Maso lehce naklepeme, osolíme a posypeme kořením divočina. Můžeme dát odležet, ale není to potřeba.


    Zobrazit celý recept

  2. V hrnci si rozehřejeme na špalíčky nakrájenou slaninu a každý plátek masa na ní lehce opečeme (jen do zatažení masa).

  3. Maso odložíme na talíř a ve výpeku orestujeme do červena cibuli nakrájenou na kostky.

  4. Pak přidáme taktéž pokrájenou zeleninu, lehce orestujeme. Přidáme rozdrcený jalovec, rozmarýn, protlak, lžíci brusinek, lehce promíchneme a zalijeme horkým vývarem(vodou).

  5. Vložíme maso a dusíme pod pokličkou do měkka. Tekutina by měla sahat sotva po vršek masa – dle potřeby ji v průběhu dušení doléváme.

  6. Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla.

  7. Vzniklou šťávu zahustíme jíškou z hladké mouky a lžičky oleje a nebo moukou rozmíchanou ve trošce studené vody, necháme 10-15 min provařit a pak přecedíme přes jemný cedník. Zeleninu pěkně propasírujeme do omáčky – částečně nám ji zahustí a taky pak omáčka lépe chutná.

  8. Do přecezené omáčky přidáme špetku koření divočina (na ovonění) a dle potřeby dosolíme. Necháme ještě asi 10 min pomalu provářet – aby nám omáčka pustila glanc (tuk napovrch) a pak vložíme hotové maso. Necháme lehce přejít varem.

  9. Servírujeme ozdobené lžící zakysané smetana a lžičkou brusinek.
    Jako příloha se hodí rýže, brambory a kdo má rád může si dát i knedlíky.

Poznámka od kuchařky

Tento recept jsem dnes vytvořila podle své chuti. Jídlo je příjemně voňavé, ale není překořeněné. A ta zakysanka s brusinkami nahoře mu dodají na pikantnosti.