Suroviny
4 porce
- Srnčí kýta 4 plátky
- sůl
- koření na divočinu
- slanina (špek) 30 g
- (kořenová zelenina – 2 hsti)
- mrkev
- petržel
- celer
- cibule 2 ks
- čerstvý rozmarýn malá větvička (sušený 1/2 lžičky)
- jalovec 5 kuliček
- protlak 1 lžíce
- mouka hladká 2 lžíce
- olej
- vývar (voda) na podlití
- Na ozdobu:
- zakysaná smetana
- brusinky
Postup přípravy receptu
-
Maso lehce naklepeme, osolíme a posypeme kořením divočina. Můžeme dát odležet, ale není to potřeba.
-
V hrnci si rozehřejeme na špalíčky nakrájenou slaninu a každý plátek masa na ní lehce opečeme (jen do zatažení masa).
-
Maso odložíme na talíř a ve výpeku orestujeme do červena cibuli nakrájenou na kostky.
-
Pak přidáme taktéž pokrájenou zeleninu, lehce orestujeme. Přidáme rozdrcený jalovec, rozmarýn, protlak, lžíci brusinek, lehce promíchneme a zalijeme horkým vývarem(vodou).
-
Vložíme maso a dusíme pod pokličkou do měkka. Tekutina by měla sahat sotva po vršek masa – dle potřeby ji v průběhu dušení doléváme.
-
Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla.
-
Vzniklou šťávu zahustíme jíškou z hladké mouky a lžičky oleje a nebo moukou rozmíchanou ve trošce studené vody, necháme 10-15 min provařit a pak přecedíme přes jemný cedník. Zeleninu pěkně propasírujeme do omáčky – částečně nám ji zahustí a taky pak omáčka lépe chutná.
-
Do přecezené omáčky přidáme špetku koření divočina (na ovonění) a dle potřeby dosolíme. Necháme ještě asi 10 min pomalu provářet – aby nám omáčka pustila glanc (tuk napovrch) a pak vložíme hotové maso. Necháme lehce přejít varem.
-
Servírujeme ozdobené lžící zakysané smetana a lžičkou brusinek.
Jako příloha se hodí rýže, brambory a kdo má rád může si dát i knedlíky.
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem dnes vytvořila podle své chuti. Jídlo je příjemně voňavé, ale není překořeněné. A ta zakysanka s brusinkami nahoře mu dodají na pikantnosti.