
Suroviny
- srnčí hřbet
- uzená slanina
- máslo ( nebo sádlo)
- koření divočina
- kořenová zelenina
- cibule
- červené víno
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- mouka na zahuštění (nebo instantní jíška)
- rybízový džem
Postup přípravy receptu
-
Srnčí hřbet odblaníme, prošpikujeme slaninou, osolíme a vetřeme do něj koření na divočinu.
-
Mezitím očistíme zeleninu, kterou nastrouháme na hrubším struhadle nebo nakrájíme na nudličky.
-
Na másle a sádle restujeme zbytek slaniny, na ní pak zprudka hřbet, aby se zatáhla bílkovina. Když je opečený, přidáme nakrájenou cibuli, chvilku ji smažíme, až pustí šťávu, přidáme do ní 1 polévkovou lžíci cukru a necháme karamelizovat.
-
Do tohoto přidáme zbývající zeleninu a ještě chvíli dosmažíme.
-
Pak přilijeme asi 2 dl červeného vína, přidáme přiměřeně vody a do tohoto základu vložíme zpět maso.
-
Přikryjeme a dáme do trouby péci.
-
Nejprvé mírně, tak cca na 160 st., aby se z masa uvolnilo také něco do výpeku a až je maso téměř měkké, zvýšíme teplotu.
-
Hřbet vyndáme, zeleninu se slaninou rozmixujeme, čímž nám vznikne poměrně už dost hustá šťáva.
-
Podle potřeby do ní přilijeme horkou vodu nebo také ne a je-li to nutné, trochu zahustíme.
-
Přidáme lžičku rybízového džemu a necháme přejít varem.
-
Dochutíme dle potřeby solí, popř. troškou citrónové šťávy, podle toho, jak to máte rádi a nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla.
Poznámka od kuchařky
Jako příloha může být cokoliv, od knedlíků houskových, bramborových, noky, já jsem nakonec zvolila karlovarský knedlík velikosti malého míčku. Strávníci se shodli, že se tento pokrm vyrovná svíčkové, budete-li to chtít porovnat, musíte vyzkoušet. Myslím si, že by to šlo uvařit i ze zadního hovězího.









