Srdíčková“rajská“z papiňáku

58
- reklama -

Suroviny
4-5 porcí

2 vepřová srdíčka
3 větší mrkve
1 menší petržel
kousek celeru asi 1 cm plátek
2 cibule
2 bobkové listy
8 hřebíčků
5 zrnek celého pepře
2 cm celé skořice
špetka tymiánu
1 kostka Masoxu
80 g rajského protlaku(1 menší plechovka)
sůl
cukr
ocet na dochucení
1 polévková lžíce másla na zjemnění

Postup přípravy receptu

  1. Srdíčka zbavíme krvavých sraženin, dobře opláchneme a vložíme do papiňáku. Přidáme 2 celé cibule, na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, masox, všechno koření (nejlépe v takzvaném vajíčku na luhování čaje, pak nemusíme nic z vývaru lovit).

  2. Přilijeme 1 litr horké vody, hrnec uzavřeme a pod tlakem vaříme 50 minut doměkka. Po ochlazení hrnec otevřeme, srdíčka vyndáme, nakrájíme na plátky a z vývaru také odstraníme koření.

  3. Ponorným mixérem veškerou zeleninu ve vývaru rozmixujeme, přidáme rajský protlak, dochutíme solí, octem, cukrem a ještě 2 minutky provaříme.

  4. Vložíme nakrájené srdíčko, přidáme lžíci másla na zjemnění omáčky a podáváme s knedlíkem, noky, těstovinami nebo rýži.

Poznámka od kuchařky

Já dochucuji cukrem tak,že si do kastrůlku dám 2 PL krupičkového cukru,malinko podliju vodou a na mírném plameni umíchám do zlatavé barvy karamel,který pak zředím vodou,vmíchám do omáčky a ještě chvilku nechám provařit.

Pokud toto jídlo dělám v létě,místo protlaku používám čerstvá rajčata asi 5-6 ks, zbavená slupek,která také přidávám vařit hned se vším na začátku.

Mouku nepoužívám žádnou,omáčka se zahustí rozmixovanou zeleninou.

Ještě pro upřesnění-ze srdíčka proto,že je to celkem levné a chutné maso 39,-kč/kg.