![Srdíčka s fazolkami a sušenými rajčátky na slanině_5ff8cf9741aba.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/srdicka-s-fazolkami-a-susenymi-rajcatky-na-slanine_5ff8cf973428a.jpeg)
Suroviny
- vepřová srdíčka (1 srdíčko na 2 porce)
- kořenová zelenina
- celý pepř
- nové koření
- sůl
- fazolové lusky (používám mražené, cca 100 g na porci)
- oblíbená slanina
- sušená rajčata v oleji
- domácí tatarka (viz postup)
- brambory
- olej ze sušených rajčat
- hrubozrnná sůl
- mletý kmín
Postup přípravy receptu
-
Srdíčka: srdíčka očistíme, rozpůlíme a dáme vařit do studené vody spolu s pokrájenou kořenovou zeleninou, kořením a solí. Je možné přidat i bujonovou kostku, jak je kdo zvyklý.
-
Vaříme ¾ hodiny v tlakovém hrnci.
-
Pak srdíčka vyndáme, z vývaru můžeme přidáním oblíbené zavářky
udělat skvělou polívčičku. -
Fazolky: v jiném hrnci si dáme vařit osolenou vodu, vhodíme mražené fazolky a blanšírujeme asi 5 minut.
-
Scedíme a prolijeme studenou vodou.
-
V pánvičce opečeme dokřupava na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme sušená rajčata a fazolky, osolíme, opepříme. Stačí jen prohřát, fazolky musí zůstat „na skus“.
-
Domácí tatarka: smícháme si majonézu, bílý jogurt, pažitku, kyselé okurky nakrájené na malé kostičky.
-
Dochutíme, jak máme rádi – sůl, cukr, citr. šťáva atd…
-
Pro barvičku je možné přidat trošku kečupu nebo koření na rajčata (z Lidlu). Když je moc hustá, zředím trochou mléka.
-
Pečené brambory – recept z Topek: brambory umyjeme, uvaříme ve slupce, neloupeme, dáme na plech s pečicím papírem, který jsme pokapali olejem z rajčat.
-
Každou bramboru rozmáčkneme shora skoro na placku (jde to krásně paličkou na maso), osolíme hrubozrnnou solí, posypeme mletým kmínem a dáme 2 lžičky oleje ze sušených rajčat.
-
Zapečeme dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Rajčata si suším a nakládám sama – naučila jsem se dělat z cherry
rajčat v sušičce na ovoce, takže je nemusím krájet. Větší rajčata si pokrájejte na menší kousky.