Srbský džuveč

156
- reklama -

Suroviny
minim. 6

600 g jehněčího masa ( měla jsem ramínko )
100 g slaniny
1 lžíce sádla
4 cibule
5 stroužků česneku
1 lilek
1 větší kedlubna
5 paprikových lusků
6 rajčat
5 brambor
100 g rýže ( v suchém stavu )
2 lžíce petrželové natě + celerové natě
1/2 hrnku vývaru z kostí ( nebo jiného )
čerstvě drcený pepř
sůl dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Do velké pánve hodíme na kostičky nakrájenou slaninku, přidáme sádlo a vyškvaříme do voňava a křupava.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, česnek na plátky a maso pokrájené na menší kostky. Osolíme, opepříme a zprudka restujeme, dokud se nám maso nezatáhne.

  3. Přidáme lilek pokrájený na kostičky, papriku na nudličky, kedlubnu na tenké půl nebo čtvrt plátky.

  4. Vsypeme propláchnutou a na sítku okapanou rýži a vše promícháme.

  5. Nakonec vsypeme natě, případně dosolíme.

  6. Zapékací mísu nebo pekáč zlehka vymažeme sádlem a poklademe oškrábanými a na půl cm kolečka nakrájenými bramborami, zlehka osolíme a navrstvíme masozeleninovou směs z pánve. Nahoru naklademe na kolečka nakrájená rajčata,přidáme vývar a přiklopíme.

  7. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 st. cca hodinu. Pak bez pokličky ještě 30 minut. Pokud je třeba, podléváme vývarem. Ale zelenina pustí šťávy dost.

Poznámka od kuchařky

Ač to podle fotek nevypadá, je to moc dobré.

Zdroj: ŽenyproŽeny.cz autor Fája, čímž velmi děkuji za chutný pokrm.

( trochu mnou upraveno )