Srbské rizoto z mletého masa

79
- reklama -

Suroviny
4 porce

Masová směs:
400 g mletého vepřového masa
2 větší cibule
2 červené papriky
1 lžíce rajského protlaku
lžička sladké červené papriky
sůl, pepř
2 stroužky česneku
2 lžíce sádla
třtinový cukr na dochucení
Rýže:
1,5 hrnku rýže
3 hrnky vody
lžíce másla
sůl
Dále:
200 g strouhaného sýra na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Cibule nakrájíme na kostky a zesklovatíme na sádle. Zasypeme sladkou paprikou, zamícháme a přidáme mleté maso. Osmahneme a přidáme česnek.


    Zobrazit celý recept

  2. Do směsi přidáme nakrájenou červenou papriku, protlak, osolíme a opepříme, podlijeme trochou vody a dusíme cca 20-25 min. Dochutíme cukrem.

  3. Připravíme mezitím rýži – já ji připravuji v troubě. Do pekáčku nebo hrnce, který můžeme dát i do trouby, rozpustíme máslo, přisypeme suchou rýži a lehce osmahneme. Zalijeme horkou vodou, osolíme, přivedeme do varu, zaklopíme pokličkou (nebo alobalem) a vložíme do trouby na 200°asi na 15-20 min.

  4. Hotovou rýži smícháme s masovou směsí. Podáváme posypané sýrem.

Poznámka od kuchařky

Vím, že se rizoto správně připravuje spolu s masovou směsí, ale já to dělám takhle, máme rádi pečenou rýži a ta na másle má oříškovou chuť, která dodává jídlům další rozměr.

Místo červené papriky se může použít malá sklenička sterilovaných kapií.