Suroviny
6 porcí
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 brambory
- kousek květáku
- 1 mrkev
- kousek kedlubny
- 1 trojúhelníček měkkého sýra
- kousek Nivy
- 1 lžíce másla zeleninový bujon
- libeček
- pepř
- sůl
- pažitka
- Drožďovo-sýrové knedlíčky:
- 1 sušené droždí
- 2 žloutky
- 3 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Na másle si zpěníme cibuli, nakrájenou na proužky k ní přidáme mrkev a kedlubnu, které si nastrouháme, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nasekaný květák s česnekem, brambory nakrájené na drobno.
-
Necháme vařit do měkka a během vaření přidáme měkký sýr, aby se roztavil, opepříme, osolíme (pozor, niva je slaná), nakonec nastrouhanou nivu.
-
Připravíme si knedlíčky: nastrouháme si sýr (stačí na slzičkách), ke kterému přidáme žloutky, hrubou mouku, mléko, sušené droždí a polovinu nasekané petrželky.
-
Všechno si smícháme a trochu utřeme. Malou lžičkou nabíráme a zavařujeme do vařící se polévky. Necháme převařit 3-5 minut, podle velikosti knedlíčků. Polévku nakonec posypeme druhou polovinou nasekané pažitky.
Poznámka od kuchařky
Polívčička dnes vznikla ze samých zbytečků ingrediencí, které jsem potřebovala nutně spotřebovat!
Jinak zelenina se dá obměnit jinou.
Nazvala jsem jí Spokojenkou, čekala jsem zvědavá jaká bude a mě maximálně uspokojila báječnou chutí a budu jí dělat často.