Špikovaná vepřová pečeně po bratislavsku

160
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

800-1000 g vepřového masa (pěkný špalek pečeně, kýty, plecka)
100 g uzené slaniny (špeku)
150 ml (kelímek) zakysané smetany
mražená zelenina hrášek s mrkví (1/2 zmrazeného balení, sterilované – větší dóza např. Bonduelle)
3-4 ks cibule
2 lžíce sádla (oleje)
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce hladké mouky
1 lžička sladké papriky
1 lžička octa
1 plátek másla
cca 1 l vody
sůl
pepř
nové koření
bobkový list
muškátový ořech
pár kuliček jalovce

Postup přípravy receptu

  1. Maso osušíme, prošpikujeme ze všech stran, dostatečně osolíme a opepříme. Ve větším hrnci rozpustíme tuk a maso na něm zprudka opečeme opět ze všech stran.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, všechno koření, včetně papriky a na proužky pokrájený zbylý špek, lehce osmahneme a podlijeme trochou vody. Přidáme rajský protlak a krátce povaříme. Poté zalijeme do 3/4 výšky masa vodou a dusíme do měkka (cca 45 minut, záleží na druhu masa).

  3. Poté maso vyjmeme, zabalíme do alobalu, aby si odpočinulo, vyjmeme všechno koření a proužky špeku, zaprášíme hladkou moukou a metlou promícháme. Tyčovým mixérem rozmělníme cibuli a mouku, nic nevyhazujeme.

  4. Lehce vmícháme zakysanou smetanu dle chuti a krátce provaříme. Přidáme hrášek s mrkví (je-li zmrazený, nejdříve ho krátce povaříme zvlášť v solené vodě, sterilovaný Bonduelle, stačí scedit a ihned vložit do omáčky).

  5. Dále vyvaříme na potřebnou hustotu a ke konci přidáme na zjemnění plátek másla. Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.