
Suroviny
- Korpus:
- 5 vajec
- 120 g cukru krystal
- 120 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- hrstka jemně mletých vlašských ořechů
- 1 dcl oleje
- špetka soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- Krém:
- 1 kostka másla (250 g)
- 250 ml mléka
- 2 balíčky vanilkového pudingu
- 1 žloutek
- 10 g másla
- cukr vanilkový
- cukr krystal
- marmeláda
- gelové barvy
- prachové barvy
- potahovací hmota – měla jsem White Icing a už nikdy více
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme žloutky od bílků.
-
Bílky vyšleháme se špetkou soli do téměř tuha, pak postupně přidáváme cukr a šleháme do tuha. Sníh musí být pevný a lesklý – na nejvyšší otáčky.
-
Potom na nízké otáčky postupně zašleháváme vejce a olej.
-
Do vaječné směsi velice opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva, přidáme ořechy.
-
Takto připravené těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (26 cm) a pečeme cca 50 minut na 180 stupňů.
-
Na krém si svaříme mléko s cukry, žloutkem a 10g másla a uvaříme hustý puding. Za stálého šlehání necháme puding téměř vychladnout a do mírně vlažného všleháme změklé máslo.
-
Vychladlý dortový korpus 2x prořízneme, potřeme marmeládou a přiměřenou vrstvou máslového krému. Vrch i boky korpusu potřeme také krémem, uhladíme a dáme do ledničky ztuhnout nejlépe do druhého dne.
-
A pak už jen potahujeme a trpělivě zdobíme
Poznámka od kuchařky
Synovec si k 5. narozeninám přál dort se Spidermanem. Tak hodná teta mu jej upekla. Při této příležitosti jsem se rozhodla vyzkoušet „perfektní“ modelovací hmotu White Icing a opravdu již nikdy více. Hmota je chuťově příšerná – vanilkové přeslazené nic a velmi rychle se rozpouští tělesným teplem, byť byla vychlazená. Barvit gelovkami jde dobře, ale malovat gelovkami na ni je peklo – Spiderman je pěkně strakatý. Hmota je totiž trochu mastná, tudíž barva na ni nechytla. Pořídila jsem si i potravinářský fix na pruhy na Spidermanově oblečku – to nechytlo taky. Takže párátko a černá gelovka…
I přes veškeré útrapy dort sklidil úspěch a malý oslavenec ho během pár minut zlikvidoval.