Špenátový quiche

97
- reklama -

Suroviny
6 – 8 porcí

Na těsto:
1 1/4 hrnku (160 g) hladké mouky
1/2 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky cukru
110 g másla studeného a nakrájeného (nebo nastrouhaného) na malé kousky
4-5 polévkových lžic vody ledově vychlazené
Na náplň:
90 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina smetanová) pokojové teploty
1/3 hrnku (80 ml) plnotučného mléka (nebo smetany)
3 vejce
300 g mražených špenátových listů rozmrazených a vymačkaných
250 g strouhaného sýra (Eidam)
4-6 jarních cibulek nakrájených na plátky
1/4 čajové lžičky soli
1/4 čajové lžičky mletého pepře

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:
    Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
    Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme 3 lžíce vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 lžíci vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další lžíci vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.

  3. Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.

  4. Náplň:
    Troubu předehřejeme na 220°C.
    Pečící formu o průměru 28 cm, např. s vlnitým okrajem, vymažeme lehce máslem.
    Z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do formy.

  5. Smetanový sýr ušleháme ve středně velké míse (nebo v kuchyňskému robotu) dohladka.
    Postupně přidáme vejce a šleháme.
    Vmícháme zbývající suroviny a řádně promícháme.

  6. Směs nalijeme do připraveného korpusu.
    Pečeme dozlatova, cca 25 minut.
    Před podáváním necháme 10 minut vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz