![Špenátovo-lososová roláda_5ff6b5f88f359.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/spenatovo-lososova-rolada_5ff6b5f87b967.jpeg)
Suroviny
- 700 g listového špenátu
- 5 vajec
- 2 uvařené brambory
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 75 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 40 + 40 ml smetany
- sůl
- bílý pepř
- Náplň:
- 350 g sýru Philadelphia, nebo jiný smetanový sýr
- 150 g uzeného lososa plátky
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme, špenát propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Vejce oddělíme a bílky ušleháme se špetkou soli.
-
Do misky dáme vařené brambory, 2 žloutky, 40 ml smetany, 50 g měkkého másla, osolíme, opepříme, rozmačkáme vidličkou.
Přidáme polovinu sněhu a promícháme. -
Směs přendáme do zdobícího sáčku a na plech s pečícím papírem děláme cik-cak proužky. ( něco jako síťovina s otvory)
Dáme do vyhřáté trouby na 170 C° cca 1 minutu, aby pásky trochu ztuhly a neroztékaly se. -
Na másle osmažíme cibuli, česnek, přidáme špenát, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Odstavíme a necháme částečně vychladnout.
Přidáme, 40 ml smetany, 3 žloutky a rozmixujeme. Nakonec přidáme zbytek bílků, prosátou mouku a opatrně promícháme. -
Špenátovou směs nalijeme na plech s bramborovou mřížkou, uhladíme a dáme péct na 15-20 minut na 175 C°.
-
Hotový plát vyklopíme na čistou utěrku, odstraníme pečící papír a přikryjeme další čistou utěrkou, namočenou a vyždímanou. Takto necháme 30 minut odpočívat.
-
Po 30 minutách plát s oběma utěrkami otočíme, vrchní utěrku odstraníme a sýr opatrně osolíme (losos je slaný) opepříme a po celé ploše natřeme. Na to poklademe plátky lososa a pomocí utěrky opatrně smotáme.
-
Servírujeme vychlazené a nakrájené na plátky. Příloha může být jakákoliv zelenina.
Poznámka od kuchařky
Tento recept není můj, ale zahlédla jsem ho jednou někde na netu a moc se mi líbil.