
Suroviny
- 1 střední cuketa
- 150 g mraženého špenátu
- 1 malá na drobno nakrájená cibule
- 2,5 stroužku česneku
- malá hrst čerstvé bazalky
- 1/4 hrnku slunečnicových semínek
- 1/4 hrnku strouhaného parmezánu
- šťáva z 1/4 citronu
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- čerstvě namleté sušené chilli papričky
Postup přípravy receptu
-
Zhruba na 180°C si rozehřejeme troubu a dáme do ní na 20 – 30 minut opéct na půl rozkrojenou cuketu. Na 10 minut k ní přidáme i slunečnicová semínka, aby se opražila.
-
Na trošce oleje si osmahneme cibulku, přidáme špenát a ohříváme, dokud se nerozpustí. Osolíme jej a opepříme. Poté přidáme prolisovaný česnek a jen mírně prohřejeme.
Pak necháme vychladnout. -
Cuketu si nakrájíme na větší kostky a necháme vsáknout do ubrousku přebytečnou tekutinu.
-
Do mixéru si pak dáme špenát, cuketu, sýr, semínka, listy bazalky, citronovou šťávu, trošku osolíme, opepříme, přidáme trochu chilli a rozmixujeme. Klidně to můžeme nechat rozmixovat déle, aby semínka byla co nejmenší. Upozorňuji, že úplně se nikdy nerozmixují, budou tam drobné kousky, ale dodá to pestu na šmrncu.
-
Jako přílohu si uvařte své oblíbené těstoviny, dozdobte trochou zeleniny či strouhaným parmezánem, anebo je možno to použít jako dip na zeleninu či namazat na pečivo. S tím je to také vynikající ;).