
Suroviny
1 nebo příloha pro 2
- 200 g špenátového pyré (půl mražené kostky)
- 200 – 250 ml hrubé mouky podle velikosti vejce
- 1 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- pepř
- sůl podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Použijeme předem rozmrazený špenát (nebo v MWT rozmrazíme v nádobě k tomu určené 9 min, promíchat a ještě cca 5 min), vmícháme 1 celé vejce, 1 lžíci oleje a mouku.
-
Vše důkladně metličkou promícháme, přidáme dle chuti česnek, osolíme a opepříme.
-
Přivedeme vodu k varu, osolíme a pomocí špeclovače do ní propasírujeme těsto.
-
Promíchneme a jakmile špecle vyplavou na povrch, krátce – asi 1 minutu povaříme.
-
Vyndáme pomocí děrované sběračky nebo cedníku. Vyndáme do misky a můžeme ještě zakápnout olivovým olejem nebo promíchat s opraženou slaninou.
-
Na talíři posypeme nastrouhanou nivou. Můžeme podávat jako přílohu třeba k uzenému masu, opečené uzenině nebo samotné .
Poznámka od kuchařky
Recept je můj vlastní, protože jsem chtěla zkusit jiné špecle než obvyklé. Měly velký úspěch. Na “ zelený čtvrtek“ můžeme špenát nahradit rozmixovanými spařenými kopřivami.