
Suroviny
- Roláda:
- 450 g mraženého špenátu
- (po rozmrazení slít vodu)
- 4 vejce ( z bílků sníh)
- 120 g polohrubé mouky
- 1 stroužek česneku
- 1/2 čajové lžičky sušeného česneku
- špetka soli
- chilli kousky (kdo rád ostřejší chuť)
- Náplň:
- 100 g tvarohového sýru typu lučina
- 100 g tvrdého sýru – nastrouhat
- 100 g nivy – nastrouhat
- 150 g zakysané smetany
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- podle chuti trochu pepř a sůl
- (opatrně, sýry už jsou slané)
- 200 g kvalitní šunky – plátky
Postup přípravy receptu
-
Do rozmrazeného špenátu (NEVAŘÍME HO, JEN VYMAČKÁME VODU) vmícháme nejprve žloutky a polohrubou mouku. Přidáme prolisovaný česnek a sůl. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.
-
Směs rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby, předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečeme 12 minut, (podle své trouby) potom vyndáme z trouby a ještě teplé zavineme i s pečícím papírem do rolády. Necháme vychladnout.
-
Náplň: Lučinu smícháme s nastrouhaným tvrdým sýrem, nivou a zakysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek, dochutíme solí a pečlivě promícháme.
-
Vychladlou roládu opatrně rozvineme a potřeme připravenou náplní. Pokryjeme plátky šunky a opět srolujeme (už bez papíru) a necháme v lednici ztuhnout (nejlépe přes noc).
Poznámka od kuchařky
Je tady několik receptů, můj je spíše základní, hlavní rozdíl vidím v tom, že já špenát nevařím, dělám ze syrového a taky trochu se liší v ingrediencích. Nicméně, výsledek je skvělý, jo, v jednoduchosti je krása. Recept jsem okoukala v jedné FB skupině o pečení. Vhodné pro návštěvu, která nemusí sladké a dává přednost třeba dobrému vínu 😀