Suroviny
- sáček mraženého sekaného špenátu
- 1 menší cibule
- 3-4 stroužky česneku
- zarovnaná lžíce hladké mouky
- 1-2 lžíce zakysané smetany (podle chuti)
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- mléko podle potřeby
- sůl
- pepř
- olej
- Knedlíky:
- 600 g vařených studených brambor
- 60 g dětské krupice
- 60 g hrubé mouky
- 1 vejce
- hrst sušené smažené cibule
- lžička solamylu
- sůl
- petrželka (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nastrouháme na jemno a smícháme se všemi surovinami. Vytvoříme těsto, které rozdělíme na dva díly a z každého vytvarujeme váleček. Vaříme v osolené vařící vodě cca 15-20 minut. Poté vytáhneme a potřeme lehce olejem.
-
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli dorůžova. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a po krátkém zamíchání i mouku. Vše společně restujeme až mouka začne chytat barvu. (Čím déle restujeme, tím měně musíme špenát vařit.)
-
Do připraveného základu přidáme špenát a trochu mléka. Rychle mícháme, aby se neutvořily hrudky a povaříme pár minut. Před koncem vaření přimícháme smetanu (pokojové teploty) a parmezán.
-
Chvíli mícháme, až se vše spojí a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s připravenými knedlíky. Já jsem k tomu zvolila vejce, ale klidně s vařeným masem nebo jen tak. Knedlíky mají svou chuť a někdy to stačí jako samostatný pokrm.
Poznámka od kuchařky
Mouku do knedlíků přidáváme ještě podle potřeby,, brambory jsou každé jiné a ta mouka se musí přizpůsobit. Těsto by nemělo být moc tuhé, ale nelepivé a dobře se s ním pracovalo.