
Suroviny
- Rozkvas:
- 35 g žitného kvasu
- 180 g vody
- 180 g žitné chlebové nebo celozrnné mouky
- Dále:
- 140 + 20-40 g vody
- 320 g pšeničné chlebové mouky
- 80 g uzeného špeku (slaniny)
- vrchovatou lžíci pšeničných otrub
- lžičku drceného kmínu
- 2 kl soli
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas promícháme dohromady a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin kvasit. Pokud použijeme celozrnnou mouku, přidáme trochu vody navíc – místo 180 g jí dáme 200 g.
-
Velkou část vody (140 g) a všechnu pšeničnou mouku promícháme s hotovým rozkvasem a 45 minut necháme odpočinout. Proběhne částečné nakvašení i autolýza, při které se lépe vyvine lepek.
Zároveň pokrájíme špek na velice drobné kostičky a na suché, nepřilnavé pánvi ho lehce osmažíme – jen tak, aby vypustil tuk a pak směs necháme chládnout. -
K odleželému těstu přidáme ještě otruby, kmín, špek i se vším voňavým sádlem, které se z něj na pánvi uvolnilo, sůl a na ni po částech další vodu. Vše spolu dobře promícháme, pak mísu s těstem zakryjeme a necháme kynout. Těsto je už částečně fermentováno, většinou mu pak stačí necelá hodinka.
-
Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, popřekládáme a necháme 5-10 minut ležet. Pak stěrkou rozkrájíme na 8 stejných dílů a z každého uděláme bulku, kterou vyválíme do podlouhlého dalamánku.
Všechny dalamánky dáme kynout na plech s pečící fólií a i s plechem je uzavřeme do velkého igelitového pytle nakynout. -
Vykynuté dalamánky nařízneme, postříkáme vodou, posypeme hrubou solí, můžeme i celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C/20-25 minut).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/spekove-dalamanky/