Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky

38
- reklama -

Suroviny
2 porce

30 dkg hladké mouky
půl lžičky soli
lžíce oleje
studená voda dle potřeby (asi 200 ml)
1 velká syrová brambora
Dále:
1 menší cibule
miska 300 ml kysaného zelí
1 lžíce sádla
1 lžiča cukru
špetka drceného kmínu
hrst škvarků

Postup přípravy receptu

  1. Do větší misky dáme mouku, osolíme, přidáme olej a za stálého míchání přiléváme vodu, až získáme těsto hustší než lívancové. Necháme odpočívat, aby mouka nasákla a zatím uvaříme zelí.


    Zobrazit celý recept

  2. Zelí uvaříme, jak jsme zvyklí nebo v mikrovlnce – na lžíci sádla dáme na kostičky nakrájenou cibuli zpěnit na 2,5 minuty/600 W, přidáme pokrájené zelí, cukr, kmín i škvarky a vlníme 4 minuty/750 W.

  3. Na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme škrabkou očistěnou a omytou bramboru. Vmícháme do těsta a pomocí špeclovače (síto na výrobu špeclí) protlačíme do vroucí osolené vody. Promícháme a povaříme. Když vyplavou na povrch, přecedíme přes síto a smícháme se uvařeným zelím.

Poznámka od kuchařky

Můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k pečenému masu či vinné klobáse. Název je podle síta „Špeclovač“, ale krajové názvy tohoto jídla jsou různé, neboť se vaří od Krkonoš po Slovensko a také v Německu nebo Maďarsku, atd.