Suroviny
2 porce
- 30 dkg hladké mouky
- půl lžičky soli
- lžíce oleje
- studená voda dle potřeby (asi 200 ml)
- 1 velká syrová brambora
- Dále:
- 1 menší cibule
- miska 300 ml kysaného zelí
- 1 lžíce sádla
- 1 lžiča cukru
- špetka drceného kmínu
- hrst škvarků
Postup přípravy receptu
-
Do větší misky dáme mouku, osolíme, přidáme olej a za stálého míchání přiléváme vodu, až získáme těsto hustší než lívancové. Necháme odpočívat, aby mouka nasákla a zatím uvaříme zelí.
-
Zelí uvaříme, jak jsme zvyklí nebo v mikrovlnce – na lžíci sádla dáme na kostičky nakrájenou cibuli zpěnit na 2,5 minuty/600 W, přidáme pokrájené zelí, cukr, kmín i škvarky a vlníme 4 minuty/750 W.
-
Na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme škrabkou očistěnou a omytou bramboru. Vmícháme do těsta a pomocí špeclovače (síto na výrobu špeclí) protlačíme do vroucí osolené vody. Promícháme a povaříme. Když vyplavou na povrch, přecedíme přes síto a smícháme se uvařeným zelím.
Poznámka od kuchařky
Můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k pečenému masu či vinné klobáse. Název je podle síta „Špeclovač“, ale krajové názvy tohoto jídla jsou různé, neboť se vaří od Krkonoš po Slovensko a také v Německu nebo Maďarsku, atd.