Spätzle (špecle) s masovými kuličkami a krémovou omáčkou

70
- reklama -

Suroviny
2 porce

150 g mleté hovězí maso (použila jsem čisté hovězí, v receptu je doporučován mix)
40 g sýra Grana Padano
2 lžíce másla
1 menší cibule
50 ml suchého bílého vína (měla jsem načaté červené, takže jsem použila to)
3 stroužky česneku
125 ml smetany ke šlehání
hrst rukoly (nahradila jsem polníčkem, rukolu mi doma nejedí)
olivový olej
několik snítek rozmarýnu
hrstka čerstvé petrželky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso smícháme se strouhaným sýrem, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, 2/3 připraveného rozmarýnu a pořádně v ruce prohněteme.

  2. Uplácáme kuličky, které dáme do zapékací misky, zlehka pocákáme olejem a upečeme na 230°C cca 5 – 10 minut.

  3. Na pánvi necháme rozpustit 2 lžíce másla s 1 lžící olivového oleje a na tomto tuku lehce dozlatova osmahneme cibuli a česnek nakrájené nadrobno.

  4. Během smažení přidáme také nasekaný zbytek rozmarýnu, osolíme a opepříme. Poté podlijeme vínem, necháme chvíli syčet, aby se odpařil alkohol, přidáme upečené koule včetně výpečku a podlijeme smetanou ke šlehání. Necháme chvíli bublat, než se smetana zredukuje.

  5. Hotovou omáčku promícháme s uvařenými spätzlemi a servírujeme s rukolou a masovými koulemi. Pokud budete chtít přidat vlašské ořechy, opražte je v pánvi nasucho a nasypte nahoru.

Poznámka od kuchařky

Dětská specifika:

– smetana je vzhledem k vysokému obsahu bílkovin nevhodná pro děti do 1 roku (od 8 měsíců ji můžete zkusit nahradit zakysanou smetanou)

– cibule a česnek jsou taktéž doporučovány až od 1 roku

– vína je malé množství a měl by se z něj při úpravě vypařit všechen alkohol, přesto, pokud se bojíte, nahraďte jej vodou nebo vývarem a omáčku dokyselte citronem

Mé další recepty najdete na: http://mamavkuchyni.blogspot.cz