
Suroviny
2 porce
- 150 g mleté hovězí maso (použila jsem čisté hovězí, v receptu je doporučován mix)
- 40 g sýra Grana Padano
- 2 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 50 ml suchého bílého vína (měla jsem načaté červené, takže jsem použila to)
- 3 stroužky česneku
- 125 ml smetany ke šlehání
- hrst rukoly (nahradila jsem polníčkem, rukolu mi doma nejedí)
- olivový olej
- několik snítek rozmarýnu
- hrstka čerstvé petrželky
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso smícháme se strouhaným sýrem, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, 2/3 připraveného rozmarýnu a pořádně v ruce prohněteme.
-
Uplácáme kuličky, které dáme do zapékací misky, zlehka pocákáme olejem a upečeme na 230°C cca 5 – 10 minut.
-
Na pánvi necháme rozpustit 2 lžíce másla s 1 lžící olivového oleje a na tomto tuku lehce dozlatova osmahneme cibuli a česnek nakrájené nadrobno.
-
Během smažení přidáme také nasekaný zbytek rozmarýnu, osolíme a opepříme. Poté podlijeme vínem, necháme chvíli syčet, aby se odpařil alkohol, přidáme upečené koule včetně výpečku a podlijeme smetanou ke šlehání. Necháme chvíli bublat, než se smetana zredukuje.
-
Hotovou omáčku promícháme s uvařenými spätzlemi a servírujeme s rukolou a masovými koulemi. Pokud budete chtít přidat vlašské ořechy, opražte je v pánvi nasucho a nasypte nahoru.
Poznámka od kuchařky
Dětská specifika:
– smetana je vzhledem k vysokému obsahu bílkovin nevhodná pro děti do 1 roku (od 8 měsíců ji můžete zkusit nahradit zakysanou smetanou)
– cibule a česnek jsou taktéž doporučovány až od 1 roku
– vína je malé množství a měl by se z něj při úpravě vypařit všechen alkohol, přesto, pokud se bojíte, nahraďte jej vodou nebo vývarem a omáčku dokyselte citronem
Mé další recepty najdete na: http://mamavkuchyni.blogspot.cz