
Suroviny
- TAPENADE z černých nebo zelených oliv:
- 200 g černých oliv (zelených)
- 1 lžíce kapary
- 5 ks ančoviček
- 1 stroužek česneku
- trochu citronové šťávy
- citronová kůra
- 6 lístků bazalky
- 1-2 lžíce olivového oleje
- mletý pepř (z mlýnku)
- sůl (opatrně ančovičky jsou dostatečně slané)
- JEDNOHUBKY
- tvrdý sýr
- Galia meloun (medový meloun)
- italské prosciutto (španělská sušená šunka Jamón serrano)
- Kuličky:
- mleté maso
- sůl
- pepř
- česnek
- pažitka
- Tomatová omáčka:
- postup běžný na tomatovou-rajskou omáčku a pro pikantnost přidat:
- ostrý kečup (nebo cayanský pepř)
- posekané bylinky:
- bazalka
- rozmarýn
- tymián
- oregano
Postup přípravy receptu
-
Postup TAPENADE:
-
Všechny ingredience mimo soli a pepře dáme do misky a tyčovým mixerem rozmixujeme. Pak dochutíme pepřem a solí.
Podáváme s bilým pečivem.
-
Tapenade je také výborné třeba s pečenými bramborami nebo těstovinami, lze je udělat nejen z oliv, ale i z rajčat, lilku, cuket, konzervy tuňáka, lososa, když je dáme do sklenice s víkem v lednici vydrží 8-10 dní.
-
Bagetky s rozmarýnem:
-
Suroviny:
-
500 g hladké mouky
-
2 zarovnané lžičky soli
-
1 lžička cukru krupice
-
6 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
-
300 ml vlažné vody
-
sáček sušeného droždí
-
1 lžička citronové šťávy
-
posekaný rozmarýn
-
můžete přidat také olivy nebo feferonky
-
Postup:
-
Do mísy dáme mouku smíchanou se solí, cukrem a sušeným droždím.
Zalijeme vodou, olivovým olejem a citronovou šťávou.
Vypracujeme těsto a uděláme kouli. Dno mísy potřeme lehce olejem, těsto dáme do mísy, povrch těsta potřeme též olejem, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme na teplém místě (v troubě na 50°C) vykynout cca 25 minut.
-
Po vykynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na dva stejné díly a z každého vyválíme podlouhlé pláty-cca 40×25 cm, které posypeme rozmarýnem a pak svineme do baget nebo do kruhu.
-
Bagety dáme na pečící papír na plech a na povrchu je nastřihneme několikrát nůžkami, přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 20-30 minut nakynout.
-
Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou na 180°C
-
Pečeme zhruba 20 – 30 minut. Doba pečení záleží na velikosti baget. Z těsta můžete také udělat 3 malé úzké jednohubkové bagetky.
Poznámka od kuchařky
Španělské tapas a Sangria s ledem je báječná kombinace pro nadcházející letní večery. A čerstvě upečená bagetka s rozmarýnem ještě znásobí kulinářský zážitek;-))
Španělské tapas jsou jako na3e jednohubky nebo obložené chlebíčky;-)
odkaz na youtube video: http://www.youtube.com/watch?v=x6gIUrQvUV4