Španělské roládky

70
- reklama -

Suroviny
4 porce

500 g mletého masa mix
1 vejce
koření na mletá masa, nebo pepř, sůl, česnek, drcený kmín, mletá paprika – dle chuti
60 ml studené vody
strouhanka ze dvou ne zcela tvrdých rohlíků
sůl dle chuti
Náplň:
1 vařené vejce natvrdo
2 nakládané kyselé okurky
1 špekáček nebo polopárek
4 plátky uzeného špeku nebo slaniny
kousek cibule – na kolečka
hořčice plnotučná

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, vodu a koření dle chuti + sůl. Vše dobře propracujeme, dle potřeby zahustíme čerstvě rozmixovanou strouhankou a rozdělíme na čtyři stejně velké bochánky, které mokrou rukou zploštíme na větší placky.

  2. Masové placky potřeme hořčicí, poklademe čtvrtkami oloupaných vajec, přepůlenými okurkami, čtvrtkou kvalitního špekáčku, kouskem cibule, a plátkem špeku či slaniny.

  3. Placky, které jsme pokladly náplní opatrně zabalíme a pomačkáme, abychom z nich odstranili případný vzduch a vložíme do pomaštěného pekáčku, který zaklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů na 25-30 minut.

  4. Pak pekáč odklopíme a roládky dopečeme dozlatova, dle potřeby podléváme a přeléváme výpekem. Kdo chce, může dát k roládkám upéct i oloupané, pokrájené brambory (klidně dle chuti okořeněné) a tím si tak připravit i výbornou přílohu z jednoho pekáče, kdy brambory budou ochucené výpekem z roládek.

  5. Roládky můžeme podávat kromě hlavního jídla i jako netradiční pohoštění, třeba jen se zeleninovým salátem nebo čerstvým pečivem.

Poznámka od kuchařky

…pokud máte strach, že vám roládky během pečení prasknou, není nic jednoduššího, než je omotat plátkem slaniny, která tvar roládek „podrží“…