
Suroviny
forma 20-22 cm
- Korpus:
- 7 vajec
- 100 g hnědého cukru Demerara
- 130 g špaldové mouky
- 90 g mletých vlašských ořechů
- 2 PL rumu
- olej na vymazání formy
- malinová marmeláda
- Krém:
- 450 g tvarohu
- 500 g mascarpone
- 4-5 vrchovatých PL cukru moučka
- šťáva z jedné limetky
- Na ozdobu:
- čokoládové zdobení
- borůvky
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky.
-
Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháváme žloutky, cukr a mouku. Nakonec přidáme ořechy, rum a vyšleháme hladké těsto. Bude řídké.
-
Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Vlijeme dortové těsto a pečeme na cca 180 stupňů – je třeba hlídat dobu pečení podle zkušenosti s troubou. Propečenost těsta zkusíme párátkem.
-
Upečený dortový korpus vyndáme z trouby, hned ho z formy vyklepneme a necháme vychladnout.
-
Připravíme si krém – tvaroh rozšleháme s mascarpone, cukrem a limetkovou šťávou do husté roztíratelné konzistence.
-
Dortový korpus rozřízneme, obě poloviny potřeme malinovou marmeládou. Na jednu polovinu natřeme krém a přiklopíme druhou polovinou – korpus, malinová marmeláda, krém, marmeláda a opět korpus.
-
Celý dort potřeme krémem. Bok dortu můžeme posypat čokoládovým zdobením nebo mletými ořechy. Povrch dortu ozdobíme podle svého, dala jsem borůvky a čokozdobením jsem napsala nápis. Barevně by se hodily i maliny nebo jahody.
-
Hotový dort necháme před podáváním několik hodin v ledničce.
Poznámka od kuchařky
Dělala jsem mamce dort k narozeninám, inspirovala jsem se skládaným ořechovým dortem, podle kterého jsme vytvořila tento. Je naprosto luxusní, kombinace špaldové mouky a ořechů dodá výbornou chuť. Není moc sladký. Krém je lehký a výborný.