
- reklama -
Suroviny
- 300 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 250 ml podmáslí nebo mléka
- 200 g špaldové mouky
- 200 g hladké mouky
- 4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce otrub
- 2 lžičky soli
- Popř.
- 3 lžíce ovesných vloček
- slunečnicová semínka
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.
-
Po zvukovém signálu můžeme přidat ovesné vločky a podle chuti semínka. Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak raději 12 až 14 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Kuchařka: Marie Klara