- reklama -
Suroviny
20 ks
- Těsto:
- asi 500 g špaldové hladké mouky + na vál
- sůl
- 100 g sojové nebo kukuřičné hladké mouky
- 120 g cukru
- 3 žloutky
- 1 kostka droždí
- asi 1/4 l vlahého mléka
- citronová kůra z půlky citronu
- 100 g vlažného rozpuštěného másla
- Náplň:
- borůvky (i mražené)
- cukr
- Na potření:
- rozšlehané vajíčko
- Drobenka:
- máslo
- cukr
- špaldová mouka
Postup přípravy receptu
-
Mouku dáme do mísy, promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Droždí malinko pocukrujeme a zalijeme troškou vlahého mléka, přikryjeme utěrkou a necháme asi 5 minut, než droždí vzejde. Pak přidáme ostatní suroviny a dobře propracujeme těsto. Necháme vykynout.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Rozdělíme na asi 20 stejně velkých dílků a tvoříme malé bochánky, které na plechu vytvarujeme na koláčky tak, že udělíme uprostřed důlek a zvětšíme , aby vznikl stejnoměrný okraj.
-
Koláčky na plechu necháme ještě asi 10 minut kynout a pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Poklademe je borůvkami, smíchanými s cukrem a posypeme drobenkou.
-
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.
Kuchařka: RubyRom