Suroviny
4 porce
- 4 porce špaget (ideálně celozrnných)
- 4 stroužky česneku
- 1 mladá cuketa
- hrst mladé petrželky
- olivový olej
- Pesto:
- 2 červené papriky
- 2 stroužky česneku
- 4 cl olivového oleje
- 20 g strouhaného Parmezánu (nebo Pecorina)
- 20 g loupaných mandlí
- hrst lístků bazalky (nebo mladé petrželky)
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Papriky vložte pod rozpálený gril a grilujte ze všech stran, dokud se na nich neudělají černé puchýřky. Pak vložte papriky na několik minut do igelitového sáčku a poté oloupejte a odstraňte jádra. Společně s ostatními ingrediencemi rozmixujete na pesto – kaši ve které je lehce cítit struktura jednotlivých surovin . Pesto dosolíte a dopepříte podle vlastní chuti.
-
Špagety uvaříte al dente. Na pánvi rozehřejete olivový olej, na kterém za stálého míchání opečete česnek nakrájený na plátky ( opatrně, nesmí se vám připálit, aby nezhořkl ). K česneku přidáte stužky neloupané cukety, které si uděláte škrabkou na brambory nebo na sýr.
-
Cuketu necháte jenom lehce prohřát. Do cuket přidáte špagety a lístky petrželky a lehce promícháme. Já je necedím a rozhodně neproplachuji. Kleštěmi, nebo naběračkou na špagety je tahám rovnou z hrnce. Trocha té vody ve které je rozpuštěný škrob vytvoří společně s olejem na těstovinách příjemný film ( jakoby omáčku ). Špagety ihned servírujeme společně s vrchovatou lžící ještě teplého pesta. Můžeme posypat strouhaným sýrem.
-
Pokud vám pesto zbude, tak ho vychladlé přendejte do uzavíratelné nádoby a zakapejte olivovým olejem. Vydrží vám v lednici i několik dní. Skvěle chutná s grilovaným masem.