Suroviny
2-3 porce
- 1/2 balíčku špaget
- 1 lžička olej olivový (slunečnicový)
- 200 g brokolice
- 100 ml smetana sladká
- 2 stroužky česneku
- vývar trochu (na zředění – lze i ze zeleninové kostky)
- sůl
- pepř mletý
- bazalka pár lístků
- tvrdý sýr na posypání
Postup přípravy receptu
-
Špagety uvaříme ve větším množství osolené vody. Vaříme 8-10 min. (dle návodu), poté je scedíme a promícháme se lžičkou olivového oleje. Uchováme je v teple.
-
Brokolici si rozebereme na růžičky a krátce povaříme v lehce osolené vodě. Scedíme a asi 1/3 brokolice si dáme stranou.
-
Do hrnce si nalijeme smetanu, přidáme zbývající 2/3 brokolice a rozmixujeme – dle potřeby naředíme vývarem (do konzistence lehčího krému), dle chuti dosolíme a hrnec dáme na mírný plamen.
-
Přidáme prolisovaný česnek, zbývající brokolici a na jemno nakrájenou bazalku.
-
Omáčku prohřejeme a přeléváme jí porce špaget.
-
Kdo má rád, může si ještě hotové špagety posypat strouhaným sýrem.
Já jsem ještě do omáčky přidala na kousíčku másla orestovanou šunku – 2 plátky.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z kuchařky Vaříme dětem, ale musím přiznat,že nejen děti, ale i já jsem si na tomto jídle hodně pochutnala – byť se mi po přečtení receptu, tahle kombinace moc nepozdávala ;-).