Suroviny
3-4 porce
- 1/2 balení špaget (250 g)
- 1 kelímek sladké smetany na vaření (250 ml)
- 100 g sýru Gran Moravia
- 50 g taveného sýru Oro di Moravia
- 6-8 větších lístků čerstvé bazalky
- 20 g čerstvého másla
- 2 žloutky
Postup přípravy receptu
-
Smetanu nalijeme do malého rendlíku a pomalu přivedeme k varu. Následně přisypeme nadrobený sýr Gran Moravia a necháme pomalu rozpustit. Jde to pomalu, a proto si po jeho změknutí pomůžeme tak, že za pomocí ponorného mixeru vytvoříme krásně celistvou tekutou sýrovo-smetanovou směs.
-
Tuto základní směs přelijeme do misky, kterou máme připravenou nad vodní lázní a do této ještě teplé směsi přidáme tavený sýr a syrové žloutky. Rychle, ale pečlivě šleháme metličkou ve vodní lázni, dokud nezačne směs houstnout, což znamená, že žloutky se nám uvařily, tavený sýr rozpustil a došlo tak k tolik očekávanému zahuštění.
-
Omáčku zjemníme přidáním čerstvého másla, které zašleháme po jeho rozpuštění do sýrové směsi. Nasekáme si na jemno lístky čerstvé bazalky a vmícháme je do sýrové omáčky. Solit není vůbec třeba, jelikož sýr Gran Moravia je dosti slaný.
-
Omáčka je hustější a proto je ideální špagety uvařené dle návodu na obalu vložit do mísy a smíchat s omáčkou, která se díky své hustotě „nabalí“ na špagety.
-
Kdo chce, může si omáčku smíchat se špagetami až na talíři. Pro exotickou chuť pokrmu posypeme hrstí piniových oříšku.