Suroviny
- 1 špagetová dýně
- 1 hrnek červené čočky
- 250 ml kokosového mléka
- červená kari pasta dle chuti
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Špagetovou dýni přepůlíme, vydlabeme dužninu a uvaříme doměkka. Vařila jsem ji v hlubším hrnci asi do poloviny ponořenou ve vodě.
-
Červenou čočku propláchneme, a pokud máme čas, necháme ji několik hodin namočenou, zachová si tak lépe červenou barvu. Poté ji zalijeme ½ hrnku vody a dáme vařit. Přidáme kokosové mléko (z konzervy, ne řídký kokosový nápoj) a kari pastu podle chuti. Za občasného zamíchání vaříme, dokud není čočka měkká a omáčka nezíská hustou konzistenci. Je-li hustá příliš, přilijeme trochu vody. Je-li řídká, varem necháme část tekutiny odpařit. Na závěr omáčku osolíme. Solíme raději o trochu víc, dýně vytáhne hodně chuti.
-
Uvařenou dýni pomocí vidličky „vyšpagetujeme“ (vidličkou ji vyškrábeme, tím se z dužniny uvolňují špagetky).
-
Dýňové špagety naservírujeme na hluboký talíř a zalijeme čočkovou omáčkou.
-
Posypeme čerstvými bylinkami, já jsem použila koriandr, ale šla by i zelená petrželka.
Poznámka od kuchařky
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.