
Suroviny
6-12 (cca 2l hustého guláše)
- 100 g sójových kostek
- 200 g libového vepřového masa
- 2-3 Masox
- 3 středně velké cibule
- 50 ml oleje
- 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 lžíce kečupu nebo drcených rajčat
- 3 vrchovaté lžičky papriky
- 1 vrchovatá lžička pálivé papriky
- 1 vrchovatá lžička gulášového koření
- 1 vrchovatá lžička drceného kmínu
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky majoránky
- 1 středně velká brambora
Postup přípravy receptu
-
Příprava sojových kostek: V menším hrnci přivedeme k varu cca 1/2 litru vody, vhodíme kostku masoxu a sojové kostky, vaříme pod pokličkou cca 15-20 minut.
-
Pak odklopíme, za občasného zamíchání necháme vodu úplně vyvařit a mírně orestujeme. (Ideálně necháme do druhého dne vychladnout, poté můžeme zpracovat na jakékoli jídlo se sojovým masem).
-
Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku (do skorohněda), přidáme na menší kousky nakrájené vepřové a ještě cca 2 minutky orestujeme spolu. Zaprášíme 2 vrchovatými lžicemi hladké mouky, promícháme, přidáme veškeré další koření a znovu promícháme.
-
Zalijeme cca 1-1,5 l horké vody a přihodíme zbývající 2 masoxy a 2 lžíce kečupu. Chviličku povaříme, nastrouháme bramboru (případně pokud máme naškrábeme uvařenou).
-
Pokud chceme guláše větší množství, přilijeme ještě vodu a dohustíme hladkou moukou a necháme pod pokličkou vařit minimálně 20 minut (aby se rozvařila brambora i mouka, kdo nemá rád kousky cibule, může vařit i déle).
-
Když jsme se stavem spokojeni, přihodíme připravené sojové kostky, vaříme dalších 5-10 minut a je hotovo, příloha je na každém :o)
Poznámka od kuchařky
Sojové kostky je možné přidat už zároveň s kořením – je však nutné počítat s tím, že se část z nich „rozvaří“