
Suroviny
    
- 1/2 kg sojových bobů
- 3 l vody
- 2 KL škrobové moučky
- 2 vanilkové cukry (není podmínkou)
- sůl
Postup přípravy receptu
- 
1/2 kg suché sóji máčím 12 hodin. Po té vodu sliju a sóju propláchnu na sítě pod tekoucí vodou. 
- 
Do hrnce dám namočenou sóju a 1 litr studené vody. Stavím na oheň a vařím po dobu 5 minut. 
- 
Stáhnu kastrol z plotny a důkladně umixuji ponorným mixerem. Tady pozor, aby byl dost silný na tuhle práci. 
- 
Přidám dva litry studené vody, postavím na pomalý oheň a za déletrvajícího míchání vařím cca 15 minut. Ti, kterým čas rychleji ubíhá, vaří pouze čtvrt hodiny. 
- 
Mezi mícháním si nachystám větší mísu, nejlépe zadělávačku. Cedník a plínku. (Pro mladší ročníky: plínka – bavlněná tkanina nikoliv pamperska). 
- 
Horkou masu pomalu přecedím přes klůcek. Zde jsem pro jistotu zavrhl výraz plínka, aby nedocházelo k tragickému komičnu. 
- 
Na dně se pomalu objevuje sójové mléko, za použití vařečky (původně to nástroj veskrze pedagogický) vytvářím lehký tlak. 
- 
Mléko přelévám do kastrolku. A teď nastala ta pravá chvíle na dochucení podle svého gusta (gustiosní – chutný, vkusný). Dávám trochu soli, dva vanilkové cukry a zahušťuji bramborovým škrobem. Na tuto porci dvě KL rozmíchané ve studené vodě. 
- 
Mléko se škrobem nechám přejít varem, stále míchám! Mléko je hustější, lehce hedvábné chuti. 
- 
Horké mléko přelívám do vypařených sklinek, uzavřu, otočím, nechám „vcucnout“ víčka. 
- 
Vychlazené přechovávám v lednici. 
Poznámka od kuchařky
Sojové mléko, jak jsem ho velmi volně přetlumočil od krásné paní Edyty, nesmírně statečné ženy. Jestli jsou na světě ještě hrdinky, tak ona mezi ně patří.
 
            