
Suroviny
- 1/2 kg sojových bobů
- 3 l vody
- 2 KL škrobové moučky
- 2 vanilkové cukry (není podmínkou)
- sůl
Postup přípravy receptu
-
1/2 kg suché sóji máčím 12 hodin. Po té vodu sliju a sóju propláchnu na sítě pod tekoucí vodou.
-
Do hrnce dám namočenou sóju a 1 litr studené vody. Stavím na oheň a vařím po dobu 5 minut.
-
Stáhnu kastrol z plotny a důkladně umixuji ponorným mixerem. Tady pozor, aby byl dost silný na tuhle práci.
-
Přidám dva litry studené vody, postavím na pomalý oheň a za déletrvajícího míchání vařím cca 15 minut. Ti, kterým čas rychleji ubíhá, vaří pouze čtvrt hodiny.
-
Mezi mícháním si nachystám větší mísu, nejlépe zadělávačku. Cedník a plínku. (Pro mladší ročníky: plínka – bavlněná tkanina nikoliv pamperska).
-
Horkou masu pomalu přecedím přes klůcek. Zde jsem pro jistotu zavrhl výraz plínka, aby nedocházelo k tragickému komičnu.
-
Na dně se pomalu objevuje sójové mléko, za použití vařečky (původně to nástroj veskrze pedagogický) vytvářím lehký tlak.
-
Mléko přelévám do kastrolku. A teď nastala ta pravá chvíle na dochucení podle svého gusta (gustiosní – chutný, vkusný). Dávám trochu soli, dva vanilkové cukry a zahušťuji bramborovým škrobem. Na tuto porci dvě KL rozmíchané ve studené vodě.
-
Mléko se škrobem nechám přejít varem, stále míchám! Mléko je hustější, lehce hedvábné chuti.
-
Horké mléko přelívám do vypařených sklinek, uzavřu, otočím, nechám „vcucnout“ víčka.
-
Vychlazené přechovávám v lednici.
Poznámka od kuchařky
Sojové mléko, jak jsem ho velmi volně přetlumočil od krásné paní Edyty, nesmírně statečné ženy. Jestli jsou na světě ještě hrdinky, tak ona mezi ně patří.