Soffritto

156
- reklama -

Suroviny

1 mrkev
1 cibule
1-2 stonky řapíkatého celeru
olivový olej
50 ml bílého vína

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme cibuli, očistíme mrkev a celer, škrabkou z něj odstraníme „nitě“ (vnější vláknitou blanku na řapíku).

  2. Zeleninu pak velice drobně pokrájíme nebo posekáme v sekáčku.

  3. Na olivovém oleji ji lehce osmahneme, podlijeme vínem nebo vodou a necháme provařit.

Poznámka od kuchařky

Soffritto je v italské kuchyni základ pro mnoho pokrmů z masa, ryb i zeleniny. Přichystané na smažení se dá i mrazit, aby bylo v případě potřeby hned po ruce.

Někdy dávám místo řapíkatého celeru celer bulvový, nastrouhaný na širší nudličky, ale pak tento zeleninový základ už pravým italským soffrittem není. Každopádně – stále vynikající, třeba pod maso do ragú….