Suroviny
- 200 g pokrájené klobásy
- 200 g vařeného masa (pečeného)
- 2 PL postrouhaného čerstvého křenu
- 1/2 l kyselého mléka
- 3-4 PL kysané smetany
- 2 PL sekané petrželky
- 4 vařená vejce
Postup přípravy receptu
-
Všechny kousky mas z výpeků, co kde zbylo, pokrájíme na kousky, nakrájíme vařená vejce, přidáme zelené a čerstvě nastrouhaný křen.
-
Všechno promíchat a smíchat s kyselým mlékem a zakysanou smetanou. Nejlépe sodru připravit večer, na snídání. Rozumí se, že všechno maso, klobásy a vejce jsou posvěcené.
Poznámka od kuchařky
Velikonoční křen na Slezsku:
Velká noc byla svátkem, kdy se nevařilo. Jedli se pouze pokrmy svěcené, nebo již dříve připravené.
Pravdou je, že do kostela ke svěcení nechodili hospodáři (ať sedláci či chalupníci – žádní farmáři) s košíčkem. Jezdilo se s plnými vozy. Vyzdobené vozy byla naložené vším, co dala zem, co hospodářství dalo. Bylo toho svěceného přeci jen o něco víc než v časech dnešních (symbolický košíček).
Nehodilo se, o tomto svátku, chrastit hrnci a stát u plotny. Ale polévka byla vždycky grunt. Proto také taková tradice chlodniků. Hospodářům i čeledi bylo třeba nachystat něco pořádného, jarního, v čem byla síla. Odtud tedy křenové sváteční chlodniky









